Després de la prova pilot iniciada a Sarrià, Barcelona comença el desplegament de la recollida de residus porta a porta a tota la ciutat amb un objectiu: arribar al 2025 al reciclatge del 55 % fixat per la Unió Europea (actualment és del 38 %). Els propers barris que faran aquest canvi de model seran Sant Andreu de Palomar, Horta i Sant Antoni, cadascun amb un sistema diferenciat adaptat a les característiques urbanes i del teixit veïnal i comercial.

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha anunciat que “al 2021 ens aproximarem a unes 100.000 persones a la ciutat que ja tindran un sistema de recollida individualitzat“, i situaran així la capital catalana al “capdavant de les ciutats de Catalunya que implementen aquest canvi”. Segons Badia, el nou sistema de recollida implicarà no només l’increment del reciclatge, sinó també la reducció de les emissions de CO2 (procedents de les incineradors) i l’estalvi de 17 M € anuals.

Treball comunitari amb el teixit veïnal

El primer barri on desapareixeran els contenidors és Sant Andreu de Palomar, on es preveu que el porta a porta s’implementi abans de l’estiu, cap al mes de maig. Abans, però, s’ha fet un treball comunitari amb el teixit veïnal perquè el nou model sigui exitós. Al barri d’Horta el canvi serà a la tardor del 2021 i a Sant Antoni, a principis de 2022.

El porta porta s’adaptarà a les especificitats de cada barri i el diàleg amb els veïns serà clau per adaptar-lo.
Eloi Badia

Com serà la recollida?

Els contenidors tal com els coneixem actualment desapareixeran, se n’eliminaran un total de 900, i se substituiran per la recollida de bosses o bujols, una modificació que permetrà guanyar 3.000 metres quadrats d’espai públic. El canvi també implicarà la reducció del soroll i les males olors, i es podrà disposar d’un espai públic més net. Segons Badia, “aquest abocador descontrolat que tenim 24 hores obert a tota la ciutat ja ha arribat al seu sostre”.

Cada dia de la setmana es recollirà un residu diferent. Per a l’orgànica s’han fixat tres dies; per al paper, un; per als envasos, dos, i el vidre i el tèxtil es recolliran cada dia.

Pot incentivar la rebaixa d’impostos

Aquest canvi de model de recollida de residus també podria facilitar una rebaixa dels impostos, ja que actualment les administracions penalitzen les tones de residus que s’envien a abocadors o incineradores. Segons el govern municipal, actualment a Barcelona la recollida té un cost de 191 euros per llar a l’any. Si la recollida se situés al 55 %, el preu baixaria a 170 euros i, si arriba al 90 %, a 127 euros per any i llar.

Comparteix a: