conjunció Júpiter Saturn 16122020
Posició de Saturn i Júpiter el dia 4 de novembre a les 19 h. Font: STELLARIUM

Acabarem aquest 2020 amb un esdeveniment astronòmic imprescindible i difícil de repetir: la conjunció de Júpiter i Saturn. Aquesta unió tindrà lloc el 21 de desembre i serà molt especial, ja que farà segles –des del 1623– que no es donava una casuística tan especial en què aquests dos planetes es trobaven tan a prop l’un de l’altre. A més a més, aquesta coincidència dels dos planetes coincidirà amb el solstici d’hivern, prou motius com per estar ben atents al cel, ja que fins al 2080 no tornarem a tenir l’oportunitat de veure una unió així de Júpiter i Saturn.

És cert que les conjuncions en si no són un fenomen estrany i poc recurrent a l’agenda astronòmica. De fet, els dos planetes gegants s’alineen cada 20 anys, fet que significa que el 2000 ja van coincidir. Però la peculiaritat d’enguany és que encara seran més a prop l’un de l’altre. Realment els dos planetes estaran separats per milions de quilòmetres entre si, però des de la Terra s’observaran com a un únic punt, en què un quedarà darrere l’altre.

Aquest fenomen tan esperat es podrà seguir sense cap mena d’instrument especial, tot i que el seu ús ajudarà a observar-lo. Saturn i Júpiter seran ben visibles al cel, mirant cap a l’oest i al capvespre. De fet, ja són visibles durant aquestes jornades i cada dia que passa se’ls observa més a la vora. Si no hi ha nuvolositat, hi haurà prou condicions per veure’ls amb claredat, ja que la lluna es trobarà en fase creixent, il·luminada al voltant del 45 %.

La llegenda amagada entre els dos planetes

Hi ha algunes llegendes al voltant d’aquest esdeveniment tan especial i una és la que va lligada amb la dels Reis d’Orient. Algunes de les hipòtesis que volen donar una explicació a com es van orientar i guiar els tres reis fins a Orient aposten per l’ocurrència en aquella època d’un fenomen visual que cridava l’atenció.

En fa ressò l’astrofísic Mark J. Kidger, de l’Institut d’Astrofísica de les Canàries (IAC), que fa referència a una triple conjunció entre Júpiter i Saturn l’any 7 aC, fenomen poc comú que hauria cridat l’atenció als astrònoms del moment. A més a més va tenir lloc sobre la constel·lació de Peixos, de gran importància per al poble jueu. Uns mesos més tard també s’acostaria el planeta Mart a la conjunció, per coincidir també amb la constel·lació de Pisces.