L’AV Sant Andreu de Palomar treballa amb el districte de Sant Andreu en una nova estratègia de recollida de residus al centre del barri. L’objectiu és millorar la neteja del carrer Gran de Sant Andreu i dels carrers del nucli antic. Per fer-ho, s’està estudiant la possibilitat de substituir els contenidors de brossa actuals per unes plataformes mòbils de recollida selectiva, com s’ha fet al Bon Pastor i pel servei porta a porta, instaurat a Sarrià.

La FAVB s’ha implicat en les reunions

L’entitat veïnal de Sant Andreu ha format part d’un grup de treball de la FAVB en el qual s’han proposat estratègies i fórmules per millorar la neteja dels carrers i la gestió dels residus a la ciutat. En el grup de treball han intervingut també veïns del Poblenou, Sarrià, la Sagrada Família i el Bon Pastor. Ara, l’entitat andreuenca ja treballa amb el districte de Sant Andreu per acabar de definir un pla nou de recollida de residus al barri que es fonamentaria en les proves pilot que s’han fet a Sarrià i al Bon Pastor des de febrer del 2018 i abril del 2019, respectivament.

Dies i horaris per baixar la brossa

A Sant Andreu els veïns proposen substituir els contenidors actuals per unes plataformes mòbils de recollida selectiva. La seva proposta és que s’instal·lin de les 6 a les 11 h del matí i de les 18 a 23 h. “Els contenidors actuals són un niu de porqueria perquè es queden buits. A més, ocupen molt d’espai”, explica el president de l’AV Sant Andreu de Palomar, Santi Serra. A més, diu: “S’implementaria també un servei porta a porta de recollida selectiva en què es marcaria el tipus de residu a recollir segons el dia de la setmana”. Però els veïns van més enllà i proposen també elaborar compost amb la fracció orgànica i després repartir-lo entre els veïns que estiguin interessats, tal com ja es fa al Poblenou.

Arribar al 60 % de recollida selectiva

El pla nou de recollida selectiva de la brossa està ja tan avançat que fins i tot s’estarien concretant les estratègies de sensibilització i difusió per a la ciutadania. Com ara la presència d’informadors de carrer i fins i tot la implicació d’agents externs com l‘Ateneu l’Harmonia que podria fer tasques de divulgació i conscienciació medi ambiental i també explicar la importància i necessitat de modificar el model de la recollida de residus. De fet, l’objectiu de l’Ajuntament és des de fa temps incrementar els percentatges de recollida selectiva a la ciutat i passar del 36 % actual fins al 60 %, com marca la Unió Europea i el Pla de Gestió de Residus de Catalunya.