mapa isobàric (GFS)
Mapa previst pel 29 de novembre. Font: GFS

Divendres va ser l’enèsim dia gris i plujós a Barcelona d’aquesta tardor excepcional pel que fa al temps. El cap de setmana s’ha iniciat amb un temps radiant i els mapes, de moment, no preveuen que calgui emprar el paraigua a curt termini.

Pas de fronts poc actius entre diumenge i dilluns

Diumenge la cua d’un front repartirà alguns xàfecs a l’extrem nord del país i en sectors de Ponent. Tot fa pensar que Barcelona aquesta vegada s’escaparà de la pluja, malgrat que el cel es mostrarà força canviant al llarg del dia. Dilluns un altre front podria deixar escapar algun plugim o gotellada a la ciutat, però tampoc no seria comparable als episodi de pluja que hem viscut darrerament.

El vent es deixarà sentir moderat a Barcelona els pròxims dies: de ponent diumenge, i de mestral de cara a dilluns a la tarda.

Anticicló durant uns quants dies

L’anticicló, un veritable “desconegut” darrerament a l’àmbit mediterrani, visitarà la península Ibèrica i el sud-oest d’Europa a partir de dimarts. Malgrat que no es preveu que sigui especialment potent, sí que sembla que es podrà mantenir força estàtic en aquest àmbit durant uns quants dies.

Els mapes indiquen que el temps s’estabilitzarà clarament a partir de dimarts. La boira guanyarà presència terra endins —a les fondalades— i el sol es deixarà veure a bona part del país, malgrat que es combinarà amb el pas de capes de núvols alts i mitgencs en molts moments.

Divendres 30,  a causa del pas d’un solc d’aire fred en altura i la cua d’un front, podríem tenir un petit canvi de temps en forma de cel més cobert i de plugims o pluja feble a moltes comarques, també a Barcelona. A partir del cap de setmana vinent, en canvi, es tornaria a imposar la dinàmica anticiclònica.

El termòmetre també notarà els efectes de les altes pressions, un fet que n’accentuarà el contrast entre el dia i la nit, i que faci més fred a les cotes baixes de nit i matinada que a les muntanyes. Les temperatures màximes voltaran els 18 graus de mitjana a Barcelona als migdies de cara a la setmana vinent. Les mínimes s’emplaçaran a l’entorn dels 10 graus.

Incertesa de cara al Pont de la Puríssima i durant el mes de desembre

Alguns models apunten que l’anticicló es podria retirar a principis de desembre i permetria, d’aquesta manera, l’arribada de fronts procedents de l’Atlàntic i l’entrada de vents més freds del nord.

mapa pel 6 de desembre (GFS)
Situació prevista per al 6 de desembre. Mapa de baixa fiabilitat. Font: GFS

No obstant això, els models estacionals de l’agència nord-americana NOAA pronostiquen que, en conjunt, el mes de desembre podria ser lleugerament més càlid de l’habitual a Catalunya, i  més sec del normal a tota la façana mediterrània de la península. Per contra, podria ser molt més plujós al vessant atlàntic i cap a Portugal.

Això fa pensar que la circulació de vents eixuts de ponent i el pas de fronts atlàntics poc efectius a Catalunya podria ser un escenari força habitual durant el desembre.

Malgrat tot, convé tenir ben present que les previsions a mitjà i llarg termini tenen una fiabilitat molt limitada, i més en un any com el que estem vivint, excepcional pel que fa a la precipitació i marcat per situacions atípiques sinòpticament.mapa estacional de precipitació (NOAA)

Model estacional de precipitació per al desembre. Font: NOAA