El Zoo de Barcelona ha celebrat aquest dimarts el Dia Mundial del Ximpanzé amb diverses activitats per conscienciar sobre les amenaces que viuen aquests simis. En diferents espais del Zoo s’hi han desenvolupat gimcanes, jocs o xerrades per explicar quina és la situació dels ximpanzés arreu del món.

Una espècie molt amenaçada

Les estimacions actuals apunten que la població mundial de ximpanzés oscil·la entre els 345.000 i 470.000 individus i, és per tant, una espècie catalogada en perill d’extinció a la llista vermella de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura.

La xifra de ximpanzés arreu del món està minvant sobretot a països com Angola, el Camerun, la República Central Africana, el Congo, la República Democràtica del Congo, Guinea Equatorial o Gabon. Aquests animals, sobretot, sofreixen la petjada humana, ja que al seu hàbitat sovint hi ha canvis, com l’ocupació d’indrets on viuen per desenvolupar-hi activitats com la mineria o l’explotació fustera. A més, la caça, ja sigui amb destinació el comerç il·legal o per al consum propi, és una de les principals causes de la reducció del nombre d’espècies.

Una família de cinc ximpanzès

Actualment al Zoo de Barcelona hi viu només una petita família de cinc ximpanzés: l’Obé i la Kala, nascuts a les instal·lacions de la Ciutadella , i el Yogui, la Negrita i la Blanquita, que procedeixen de decomisos. La matriarca del grup, la Vieja, va arribar a convertir-se en el ximpanzé més vell d’Europa fins al mes de maig, quan va morir. De fet, la celebració del Dia Mundial del Ximpanzé també serveix per recordar-la. Els ximpanzés que viuen al Zoo de Barcelona són de la subespècie “pan troglodytes troglodytes“, de les quals es calcula que hi ha només unes 140.000 arreu del planeta.