L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està construint prop d’una trentena de refugis de biodiversitat per diversos parcs metropolitans. I ho està fent aprofitant la fusta i els troncs d’alguns dels arbres caiguts durant el temporal Gloria del mes de gener passat, que va tombar més de 400 arbres segons la mateixa AMB

Els tres objectius d’aquest refugi

Isabel Martín, cap de servei de control de qualitat de l’espai públic de l’AMB destacava que la construcció d’aquest equipament s’empara amb la idea d’assolir tres objectius.

El primer, evidentment, fomentar la biodiversitat. Aquests petits refugis s’espera que puguin ser habitats aviat per insectes, aràcnids, molses, fongs i, de fet, s’han fet petits forats al tronc per facilitar que abelles solitàries que fan el niu en fusta morta també hi puguin habitar.

A més a més, s’empara dins d’un marc d’aprofitament sostenible dels recursos. Dels més de 430 arbres caiguts durant el Gloria, es van tallar els candidats més adients i es va aprofitar un 75 % d’aquest material caigut.

D’igual manera, s’eviten així emissions de CO2 a l’atmosfera, ja que mantenint aquestes troncs als parcs metropolitans s’evita el seu transport fins a la planta de tractament.

El tercer objectiu va encaminat a l’educació ambiental, atès que aquests refugis de biodiversitat serviran per organitzar activitats familiars i escolars en les que es podrà ajudar a la construcció d’aquests refugis, així com també observar la flora i fauna que se n’hagi pogut instal·lar.

refugi biodiversitat AMB
Refugi per la biodiversitat contruït per l’AMB, el juliol del 2020. Foto: AMB

El visor de fauna de l’AMB

Aquests refugis de Biodiversitat permetran per tant l’observació directa de diferents espècies que podran ser introduïdes al visor de fauna de l’AMB, una eina que recull les observacions de fauna de parcs, jardins i platges de Barcelona i la seva àrea metropolitana i que és consultable via internet.

Els refugis de biodiversitat s’emmarquen dins del pla de millora de la biodiversitat que l’AMB porta a terme i que ha permès fer ja altres actuacions com el jardí de papallones, les caixes niu, menjadores d’ocells o refugis de ratpenats.