La primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica ha refermat el compromís de col·laboració entre institucions i el sector econòmic de Catalunya per reduïr les emissions de CO2 i en conjunt, tendir a la descarbonització de la societat. Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat haver elaborat un document “amb compromisos generals i uns de sectorials on tothom s’hi podrà adherir”.

L’objectiu de la cimera, que neix amb la vocació de tenir continuïtat en el temps amb noves edicions, és crear sis compromisos globals i una serie de sectorials als quals empreses privades i entitats s’hi puguin adherir de manera voluntària.

Els sis compromisos globals passen per assolir la neutralitat de carboni el 2050; aprofundir en el coneixement de l’impacte climàtic de l’activitat de l’empresa o organització; divulgar i fomentar el compromís climàtic; impulsar la transició energètica, per exemple, amb un pla d’eficiència energètica en il·luminació i climatització o amb un contracte energètic d’origen renovable; reduir l’impacte climàtic de la mobilitat -renovació de la flota, foment del transport públic o vehicles compartits entre els treballadors, reunions telemàtiques que evitin desplaçaments, entre altres- i adoptar els principis de l’economia circular.

El Departament de Territori i Sostenibilitat s’encarregarà de fer el seguiment sobre el compliment d’aquests compromisos. Aquesta informació es publicarà en un web. Posteriorment, es crearan tres comissions de seguiment, que verificaran si, amb el temps, es compleixen els compromisos adquirits. Així, en futures edicions de la cimera, es podran fiscalitzar.

Tres taules de debat

La Cimera Catalana d’Acció Climàtica d’aquest divendres s’ha estructurat en tres taules. Una primera dedicada al món local amb representants de l’Ajuntament, de l’AMB, de les Diputacions i de l’Associació Catalana de Municipis. Ha estat en aquest context on Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, ha recordat les accions radicals que ha emprès l’Ajuntament de Barcelona, com les superilles o la voluntat de protegir dues-centes escoles de la contaminació atmosfèrica i acústica dels cotxes. Una segona s’ha centrat en la innovació amb representants de Seat, la Universitat Autònoma de Barcelona o Aigües de Barcelona, entre d’altres. I una darrera dedicada al món empresarial, amb, entre d’altres Bonpreu, Fira de Barcelona o Port de Barcelona. En aquesta taula, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha manifestat el compromís de reduir les emissions de CO2  del port a la meitat els propers 10 anys.

Protestes a les portes del TNC

En paral·lel a la cimera, entitats ecologistes que no hi participaran com Fridays for Future o Ecologistes en Acció han convocat una protesta davant les portes del Teatre Nacional de Catalunya. Han criticat la seva absència a la Cimera i han aprofitat per presentar la seva pròpia agenda de mesures, 11 concretament, que a parer seu són les més urgents i eficaces per fer front a la situació d’emergència climàtica.

Més calor i menys precipitacions la darrera dècada

L’objectiu de la cimera és aconseguir compromisos que condueixin a avançar en la reducció de les emissions de CO2 com més aviat millor. Les dades de la darrera dècada, facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya, són més que preocupants. La temperatura mitjana anual ha crescut 0,25 graus, mentre que les precipitacions anuals s’han reduït en un 1,4 %. El nivell del mar, a més, ha augmentat 3,3 centímetres.