La parella de falcons del niu del Departament de Drets Socials, a Diagonal Mar, ha post el primer ou de la temporada i, segurament, és dels més primerencs d’Europa. Si més no, dels nius de falcó pelegrí que estan monitorats, explica Sergi Garcia, membre de Galanthus Natura, l’entitat que en fa el seguiment. Normalment els ponen entre finals de febrer i principis de març però la parella d’aquest niu s’ha avançat. De fet, en només quatre dies n’han post dos més.

L’any passat els falcons de Barcelona van pondre entre dos i quatre ous en els vuit nius que hi ha a la ciutat, en punts elevats com la Sagrada Família i l’edifici d’Ergransa, al port. La majoria van sobreviure i uns 24 van arribar a volar. Tot i que quan són pollets la supervivència és alta, no es pot dir el mateix dels falcons joves. Acostumar-se a ser l’animal més ràpid de la Terra, capaç de superar el 350 quilòmetres per hora, no és fàcil: “Alguns s’estavellen i moren, el seu índex de supervivència és baix”, assegura Garcia.

Alguns falcons joves s’estavellen i moren, el seu índex de supervivència és baix”
Sergi Garcia, Galanthus Natura

Vuit parelles amb niu a Barcelona

La població de falcons a Barcelona va començar a créixer el 2017. De les dues parelles que hi havia hagut històricament, any rere any se n’hi van anar sumant més, fins a les vuit actuals. A aquestes s’hi afegeixen les dues de l’Hospitalet de Llobregat i la de Sant Adrià de Besòs.

Els pollets que neixen han d’espavilar-se a buscar territori. Sovint es queden a prop de la ciutat i acaben substituint les parelles actuals quan moren. D’altres, però, se’n van lluny, fet que explica el nom de l’espècie, falcó pelegrí. “Tenim notícies de falcons de Barcelona que han estat vistos a la Comunitat Valenciana i al sud de França”, concreta Garcia.

L’objectiu no és criar més falcons

“Si poséssim més capses niu segurament criarien més falcons, però no és el nostre objectiu”, ha explicat Sergi Garcia a betevé. Galanthus Natura s’encarrega d’assistir l’espècie i ajudar-la que continuï present a la ciutat, tenint en compte el baix índex de supervivència. Només col·loquen una capsa niu quan detecten una parella de falcons que intenten criar i no poden perquè no troben el lloc per fer-ho.