Un grup de veïns de la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc, ha engegat una enginyosa iniciativa per poder regar el jardí veïnal de la plaça de la Farga en el context de sequera. Han habilitat un punt de recollida d’aigua reaprofitada. Demanen als veïns que hi col·laborin portant aigua sobrant d’ampolles individuals o bé dipositant aigua regenerada o reaprofitada, per exemple, de la neteja de verdures i fruita.

Degut a l’emergència per sequera no es poden regar les plantes amb aigua potable. Per això, apel·len a la solidaritat per salvar el jardí i evitar que s’assequi. Això sí, l’Associació de Veïns i Veïnes de la Plaça de la Farga demana que no es reguin els cactus. A més, Parcs i Jardins, que sí que s’ocupa de la resta de l’arbrat de la plaça, ha fet solcs al voltant dels xiprers, pins i tipuanes. Es tracta d’una tècnica per aprofitar més bé l’aigua i lluitar contra els efectes de la sequera.

Una zona verda autogestionada

L’objectiu és poder salvar el jardí, una zona verda d’uns 60 m² que gestiona la comunitat de veïns. Fins al 2019 era un pipicà però es va transformar en una àrea enjardinada que durant la pandèmia Parcs i Jardins no va poder gestionar com abans, de manera que els mateixos veïns van prendre la iniciativa. A més, a tocar del jardí hi ha una desena d’escocells verds, cadascun dels quals apadrinat per un veí diferent.