Són ara mateix i segons els Agents Rurals de Barcelona un dels principals responsables de la mort de milers d’ocells a la ciutat. Els edificis de vidre, cada vegada més presents en les noves construccions d’oficines, ja siguin transparents o amb efecte mirall, enganyen les aus. Els ocells creuen que són un continu del cel i acaben impactant-hi. Les pistes de pàdel també exerceixen el mateix poder letal en aus que es troben en plena migració o, fins i tot, en perill d’extinció.  

Mesures correctores: vinils als vidres

Conscients del delicte mediambiental que suposa la mort de tants ocells, la Fiscalia de Medi Ambient va demanar als Agents Rurals de Barcelona que elaboressin un informe. Amb aquest treball sobre la taula la Fisacalia mirarà d’impulsar una llei estatal per protegir els ocells d’aquests depredadors invisibles.  

Entre les mesures correctores que s’haurien d’implementar amb urgència, els agents rurals en destaquen principalment dues. Pel que fa als edificis ja construïts es tracta de substituir els vidres actuals, ja siguin transparents o reflectants per d’altres d’opacs que no enganyin les aus, una opció poc viable econòmicament. Una altra solució és la que ja utilitza l’edifici del Centre Comercial Westfield Glòries, aquí s’han posat un seguit de vinils a les finestres i amb l’entramat que es crea els ocells ja els eviten.

Detall de l’entramat dels vidres del Westfield Glòries

En relació amb els vidres de les pistes de pàdel, aquí la millor solució passa per instal·lar unes xarxes que ajuden les aus a no seguir recte i evitar així l’impacte directe. Les pistes de pàdel de la ciutat com que es trobar normalment enclotades dins de la ciutat tenen menys impacte que les pistes que es troben als afores o en plena natura. Segons els agents, també fora de Barcelona les marquesines d’autobusos a les carreteres causen la mort d’ocells.

Agents Rurals
Imatges cedides pels Agents Rurals de Barcelona

Les gavines se n’aprofiten

Un dels principals reptes dels agents rurals és la dificultat de comptabilitzar la mort dels ocells. Quan moren cauen al carrer i moltes vegades o bé els recullen els mateixos treballadors de les pistes de pàdel o els serveis de neteja de la ciutat. També acostumen a ser devorats per gavines.

Segons explica el sotsdirector del cos d’Agents Rurals, Alberto Muñoz, les aus migratòries i també les insectívores són ara mateix les més afectades, fins i tot, alguns falcons pelegrins de gran mida acaben precipitadament als vidres. Altres espècies afectades són el blavet o el gamarús. Muñoz destaca que tres de cada quatre aus afectades estan protegides i fins i tot algunes es troben en perill d’extinció.

Perdre aquests ocells desequilibra l’ecosistema

Tot plegat afecta de forma evident a l’equilibri, ja de per si precari, del ecosistema barceloní. El sotsinspector dels agents rurals també destaca que la biodiversitat de la ciutat és molt delicada i que disposem d’aliats com ara els ocells insectívors que, gràcies a la seva feina, ens deslliuren d’alguns insectes que poden portar malalties.

La feina en comú amb els arquitectes

Els Agents Rurals han organitzat algunes xerrades amb el Col·legi d’Arquitectes, un dels actors principals per mirar de revertir algunes tendències en la construcció. La solució principal segons Sandra Bestraten, presidenta de la demarcació de Barcelona del COAC, “és fer edificis en què el vidre no tingui tanta presència“. A més, en termes de sostenibilitat, això fa que funcionin millor. “Si tenim superfícies vidriades, perquè a vegades els projectes ho necessiten, aquests han de tenir uns tractaments de vidres especials”, puntualitza. A curt termini i per als edificis ja construïts, la solució dels vinils és ara per ara la més eficient.