Aquesta història comença al niu de falcons de la torre de Jaume I, la del telefèric. Com cada any la femella d’aquest niu va pondre ous però en aquesta ocasió es va trobar amb una situació inesperada. El mascle no la va ajudar a covar-los, se’n va desentendre. El motiu: també s’havia aparellat amb una altra femella, la del niu als magatzems d’Ergransa, al mateix port, que també va pondre ous. El mascle amb qui convivia aquesta segona femella va morir fa poc i havia quedat sola. El seu nou company, amb dues mares covant alhora, no va donar l’abast.

En el període de cria la femella de falcó cova els ous i el mascle li aporta el menjar i, puntualment, l’ajuda en les tasques d’incubació. En aquesta ocasió no feia ni una cosa ni l’altra”
Eduard Durany, membre de Galanthus Natura

“En el període de cria la femella de falcó cova els ous i el mascle li aporta el menjar i, puntualment, l’ajuda en les tasques d’incubació” ha explicat a betevé Eduard Durany, membre de Galanthus Natura, l’entitat que fa seguiment dels falcons a la ciutat. “En aquest cas, però, no feia ni una cosa ni l’altra i, per salvar els pollets, vam decidir intervenir-hi”, ha afegit.

Operació salvar els ous

Quan van veure que els ous quedaven desatesos, els científics de Galanthus Natura van decidir passar a l’acció. Se’ls van endur i els van posar en la incubadora, on van néixer tres pollets. Els van alimentar durant 10 dies i aquest dimarts els van portar al niu d’Ergransa. És la primera vegada a la ciutat que es donen en adopció unes cries rescatades i incubades artificialment.

Les cries de falcó acabades de néixer a la incubadora

Un final feliç

Les cries no han pogut tornar amb la seva mare, la del niu de la torre de Jaume I, perquè, per instint, no les alimentaria. S’ha escollit, en canvi, l’altre niu del seu pare, en què sí que hi va néixer un pollet i ja es va iniciar el procés d’alimentació. És per això que quan hi han depositat les cries s’hi han trobat el que, en realitat, és el seu germà per part de pare, molt més gras, perquè ha estat alimentat de manera natural. De seguida, però, han arribat bones notícies de la càmera en directe: els pollets han estat ben rebuts i ja són alimentats per la nova mare.

15 parelles de falcons a l’àrea de Barcelona

Actualment hi ha una quinzena de parelles de falcons a l’àrea de Barcelona, 11 de les quals tenen cries anualment. Aquest 2023 n’han nascut 28, comptant les que ho van fer a la incubadora. El programa de reintroducció d’aquesta au rapinyaire a la ciutat ve de lluny. L’any 1999 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar un projecte amb l’objectiu de recuperar una espècie que ja havia viscut a la ciutat fins al 1973, any en què va desaparèixer la darrera parella que criava a Santa Maria del Mar.

A partir de l’any 2003, els falcons reintroduïts van començar a criar de manera natural. L’any 2011 l’Ajuntament de Barcelona va deixar de patrocinar el projecte però Galanthus Natura va continuar fent el control i seguiment dels exemplars, fins ara. En el projecte hi col·laboren el Port de Barcelona, la Fundació Anticimex, la botiga Oryx i l’empresa Ergransa.