La calor intensa continuarà marcant el temps de l'agost

El juliol ja el tenim al sac. Un mes que, finalment, ha estat molt més plujós de l’habitual al pla de Barcelona, però pròxim a la normalitat en el cas de l’Observatori Fabra. L’explicació d’aquesta diferència pluviomètrica rau en el fet que la tempesta del dia 16 de juliol, que  va deixar més de 50 litres a diversos punts de la ciutat, fins a 74 a Sant Andreu, però només 14 litres a l’Observatori Fabra o 13 al cim del Tibidabo.

La persistència de nits de mal dormir, i el pic de calor dels darrers dies del mes, han contribuït que el juliol es qualifiqui de més càlid del normal, amb una temperatura mitjana un grau per damunt la climàtica a l’Obervatori Fabra.

Com serà el mes d’agost?

El pic de calor ja és història gràcies a l’arribada d’un front que ha obert les portes a una massa més fresca i als ruixats. Els mapes a curt i mitjà termini preveuen un repunt del termòmetre a partir de mitjans de setmana. La temperatura tornarà a enfilar-se per sobre de la mitjana fins, com a mínim, a mitjans d’agost. Malgrat això, no es preveu que sigui una calorada tan intensa com la que hem viscut aquests dies ja que la massa d’aire no és tan càlida en altura.

Per entreveure com serà el temps més enllà convé fixar-se en els models estacionals. Les previsions mensuals que ofereix el Servei Meteorològic de Catalunya, proporcionades per Copernicus i basades en els models mensuals del centre europeu ECMWF, anuncien un agost, en conjunt, més càlid del normal. L’anomalia positiva se situaria entre 0,5 i 1,0 ºC.

anomalia
Anomalia de precipitació i temperatura segons els models de previsió del SMC

Pel que fa a la precipitació global de tot el mes, aquest model europeu la situa a l’entorn de la normalitat a la costa barcelonina (a l’agost de mitjana es recullen 41 litres a l’Observatori Fabra). La pluja podria ser força inferior a la mitjana a la meitat nord del país, un fet que fa pensar en la presència de poques tempestes de tarda als Pirineus.

Els models americans difereixen lleugerament del pronòstic

Si ens fixem en els models americans de l’agència nord-americana NOAA, podem comprovar que no acaben de coincidir amb els de l’agència europea. Per bé que la previsió de precipitació concorda en el cas de Barcelona o el litoral (l’entreveuen també a l’entorn de la normalitat), difereixen força de la previsió de precipitació cap al nord del país, on l’auguren normal o lleugerament per sobre la mitjana.

anomalia precipitacio
Anomalia de precipitació de cara a l’agost segons la NOAA

La temperatura s’entreveu entre normal i lleugerament més càlida del normal a Catalunya, no tan càlida com en el cas dels models europeus.

anomalia de temperatura
Anomalia de temperatura de cara a l’agost, segons la NOAA

Fiabilitat limitada

Cal recordar, finalment, que aquest tipus de pronòstics a llarg termini permenten entreveure les tendències futures, però que la fiabilitat és clarament limitada.

Aquest tipus de previsions requereixen superprocessadors, ordinadors molt potents que tan sols operen en alguns centres del món. En fan, per exemple, l’agència nord-americana NOAA, el Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF), Météo-France, Met Office, el centre italià CMCC i l’alemany DWD. El programa Copernicus aglutina tots aquests pronòstics i en treu una sola predicció estacional.

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ofereix també aquest tipus de pronòstic basant-se en el model del Centre Europeu de Predicció.

Comparteix a: