Pirineu oriental
El Pirineu oriental podrà rebre més de 20 cm per damunt de 2000 m dimarts. Foto: M.Cascante

Els models meteorològics fa dies que anuncien un canvi sobtat de temps entre dimarts, 11, i dimecres, 12 de juny. L’arribada d’un embossament d’aire fred en altura aquest dimarts, amb temperatures inferiors a -20ºC a la capa de 5.500 m, un valor força baix per a l’època de l’any a aquest nivell.

L’aproximació de la bossa freda en altura afavorirà la gestació dels primers xàfecs durant la matinada de dimarts, sobretot entre el Pirineu oriental i el massís del Montseny. Durant el matí les precipitacions guanyaran extensió amb celeritat i acabaran abraçant pràcticament tot Catalunya amb el pas de la jornada.

Els mapes indiquen que es podran acumular registres notables de precipitació en molts sectors del país, sobretot a la meitat nord i punts del prelitoral, on es podrien recollir entre 20 i 40 litres per metre quadrat. A Barcelona, ara per ara, els mapes apunten que es podran totalitzar entre 10 i 20 litres, i en punts del Pirineu oriental es podrien superar els 50 litres.

Per bé que no és estrany veure nevar durant el mes de juny a les cotes altes del Pirineu -l’Alt Pirineu pot arribar a emblanquinar-se fins i tot durant els mesos estivals-, no cada any veiem nevar amb certa entitat als Pirineus i Prepirineu a les portes de l’estiu. Dimarts la neu podrà deixar gruixos superiors als 20 cm entre els 1700 i els 1900 m, tant als Pirineus com al Prepirineu.

meteoexploration.com
Mapa d’acumulació de neu fins dimecres 12 de juny. Font: Meteoexploration.com

Dimarts l’ambient serà més propi del mes de novembre o de finals de març que no pas de mitjans del mes de juny. A Barcelona es preveu que la màxima no arribi ni als 20 ºC i que a darrera hora el termòmetre assenyalarà valors pròxims als 15 graus, registres clarament més baixos que els que estem vivint aquests dies.

La calor intensa encara trigarà dies a arribar

L’estiu no vol instal·lar-se enguany, si més no de moment. El brusc descens de temperatura de dimarts es mantindrà també dimecres, tot i que en aquesta jornada, la fresca es combinarà ja amb un temps més estable i amb predomini de les grans clarianes.

L’embossament d’aire fred no acabarà de diluir-se del tot, un fet que implicarà encara certa inestabilitat en dies posteriors, sobretot entre divendres i diumenge vinent. Els xàfecs de tarda sovintejaran sobretot en sectors pròxims als Pirineus i el Prepirineu.

El termòmetre es recuperarà de forma clara a partir de dijous, però res no fa pensar que la calor pròpia de l’estiu hagi d’instal·lar-se enguany, si més no abans de Sant Joan.

A beteve.cat/meteo hi trobareu tots els pronòstics actualitzats.