La massa d’aire càlid ja s’ha instal·lat a Barcelona i a Catalunya, i això ha fet pujar clarament la temperatura arreu. Un altre element lligat amb la massa d’aire càlid que ens està afectant aquests dies i que no ha passat desapercebut és la pols d’origen saharià.

De cel blau a blanc lletós en 24 hores

El color del cel ha canviat en poques hores fruit de l’arribada del polsim procedent del nord d’Àfrica.

Dimecres el cel era ben blau i la visibilitat va ser excel·lent durant tot el dia. Res a veure amb aquest dijous, quan la pols ha deixat el cel de color blanquinós o terrós. És per aquesta raó que no fa un sol radiant, sinó que es veu força esmorteït.

En comprarar les imatges de la càmera de Montjuïc de dimecres i de dijous al matí a la mateixa hora, la diferència s’observa de manera ben clara.

La pols, concentrada a nivells mitjans

Com que tota aquesta pols es troba a capes mitjanes de la troposfera, lluny de moment de la superfície, les estacions de mesura de contaminació no estan registrant valors gaire elevats.

A Barcelona, els registres se situen entre 15 i 25 µg/m³. Això queda lluny del llindar de 50 µg/m³, a partir del qual s’activen els avisos preventius per contaminació.

Menys pols per al cap de setmana

Aquest divendres la quantitat de pols en suspensió anirà clarament a la baixa coincidint amb l’allunyament progressiu de la massa d’aire càlid. Serà durant el cap de setmana quan el cel quedarà molt més net.

Mapa de la pols en suspensió prevista per a dijous. 10 d’agost, al matí. Font: Universitat d’Atenes