avis calor nocturna meteocat
Barcelona de nit. Autor: Alfons Puertas (Observatori Fabra)

L’augment de la temperatura global i dels episodis de calor extrema no només tenen repercussions ambientals, sinó que també plantegen problemes per a la salut dels humans. La calor excessiva al cos té conseqüències que van més enllà d’un simple malestar.

L’ésser humà, com a animal homeoterm, manté la temperatura interna corporal de manera independent de la temperatura externa que hi pugui haver. Un concepte molt important que cal tenir en compte és el de temperatura de confort, que fa referència a l’equilibri energètic que s’estableix amb el mínim esforç termoregulador.

Quina és la temperatura ideal?

Per a una ciutat com Barcelona, la temperatura de confort oscil·la entre els 20 i 25 graus en condicions de repòs, amb roba lleugera i sense vent. És per aquest motiu que la temperatura de diversos sistemes de refrigeració, com l’aire condicionat o la calefacció, solen recomanar-se en aquest rang.

El paper del canvi climàtic

Un escenari de temperatures altes, com el que tenim, provocarà que hi hagi cada cop més fenòmens extrems, com ara onades de calor o nits molt càlides que afecten la nostra temperatura de confort i, per tant, causen un impacte negatiu a la població.

La calor afecta el son

Un exemple d’aquesta situació són les nits en què el termòmetre no baixa dels 20 graus (nit tropical) o dels 25 graus (nit tòrrida), que és el cas de Barcelona. Aquestes temperatures mínimes que s’assoleixen de matinada, sens dubte, tenen impacte molt important perquè alteren la qualitat del son.

Durant les primeres hores de son, el cos descansa i el cor sol bategar a unes 45-50 pulsacions per minut. Quan les temperatures són tan altes, el cos pateix un estrès tèrmic que fa accelerar i augmentar les pulsacions, tot provocant que el son sigui més lleuger, no tan profund i que, per tant, descansem pitjor. Això té un impacte l’endemà pel que fa al rendiment escolar o laboral.