pols suspensió
Previsió de la concentració de pols dimecres 15 a la 01 h. Font: University of Athens

Una altra intrusió sahariana ja truca a la porta de Barcelona i Catalunya quan no ha passat ni una setmana que la pols del desert ja va tenyir el cel de la ciutat.

Es preveu que la concentració en altura sigui màxima entre dimarts a darrera hora i dimecres al matí. Es tracta de l’enèsima entrada de pols del desert del present 2021.

Entrada de pols notable, però de curta durada

La pols del desert en suspensió s’ha començat a entreveure dilluns, tot i que de moment amb nivells baixos de concentració. Els models de previsió anuncien que dimarts es farà notar molt més en altura i que serà entre darrera hora de dimarts i primera de dimecres quan la concentració serà màxima.

En aquest interval de temps es pronostiquen valors que podrien moure’s a l’entorn dels 2.000 µg/m² a la vertical de Barcelona, és a dir, dos grams de pols per metre quadrat.

Imatge del Meteosat, dilluns, 13 de setembre, a les 14 h. Font: Eumetsat

Caurà pluja acompanyada de fang a Barcelona?

La responsable d’aquesta intrusió de pols del desert del Sàhara és la presència d’una bossa d’aire fred en altura present al sud-oest de la península Ibèrica.

L’embossament fred farà ploure amb ganes els pròxims dies sobretot a l’oest de la península Ibèrica. Catalunya en quedarà força al marge, com a mínim fins a les acaballes de la setmana lectiva.

Malgrat això, entre la matinada i mig matí de dimarts es podran escapar xàfecs sobretot a l’oest de Catalunya que podrien arribar, desgastats i en forma de quatre gotes o algun xàfec curt, a Barcelona. Aquesta seria la primera “oportunitat ” de veure caure pluja fangosa a la ciutat.

La segona “oportunitat” la viurem de cara a la matinada de dimecres —moment en el qual la concentració de pols del desert serà màxima a la vertical de Barcelona. El pas d’alguns ruixats procedents del sud de Catalunya podran embrutar de nou cotxes i carrers a Barcelona.

D’on ve aquesta pols?

La borrasca —marcada en altura— impulsa vent del sud i del sud-oest a capes mitjanes i altes de la troposfera cap a Catalunya i fa arribar, d’aquesta manera, una massa de pols procedent del desert del Sàhara cap a la nostra latitud.

Enèsima entrada de pols del Sàhara del 2021

La intrusió sahariana d’aquesta setmana és ja l’enèsima entrada de pols del desert d’aquest any.

Al llarg de l’estiu n’hem viscut diversos episodis, entre els quals convé destacar el del 9 d’agost i el del 14 i 15 d’agost, associats a un pic i una onada de calor respectivament. També en vam viure un de rellevant pels volts de Sant Joan, també a mitjans d’aquell mes. A banda, durant la primavera i l’hivern en vam tenir nombrosos episodis: pels volts de Sant Jordi, a principis i finals de març, i també al llarg del mes de febrer.

Les entrades de pols sahariana són ara més freqüents?

Segons va explicar ara fa uns mesos Ernest Wernerdirector tècnic del Barcelona Dust Forecast Center“no hi ha una tendència clara en l’àmbit quantitatiu ni tampoc en l’àmbit estacional”. Ni són més ni es donen més aviat que fa uns anys. Ara bé, també va afegir que “depèn molt de l’any i de si hi ha sequera o no”, en referència a la quantitat potencial de pols que hi pugui haver. Werner va destacar també que “la superfície del Sàhara ha augmentat un 10 % en un segle”, fet que fa que la font de pols sigui més gran.