mapa concentració pols Sàhara
Previsió de la concentració de pols en suspensió. Font: Barcelona Supercomputing Center

Dimarts marcat per l’arribada d’una massa de pols en suspensió en altura procedent del Sàhara. La massa de partícules va associada a l’arribada d’una bombolla d’aire càlid en altura procedent del nord d’Àfrica.

Concentració de pols en suspensió dimarts 7 a les 20 h. Font: University of Athens/ Skiron

Enèsima entrada de pols del Sàhara del 2021

La intrusió sahariana d’aquest dimarts no serà ni de bon tros la més rellevant que hem viscut aquest 2021, ja que no anirà associada a una càrrega especialment elevada de partícules en suspensió. Malgrat això, es tracta de l’enèsima entrada de pols del desert d’aquest any.

Al llarg de l’estiu hem viscut diversos episodis, entre els quals convé destacar els del 9 d’agost i el del 14 i 15 d’agost, associats a un pic i una onada de calor respectivament. També en vam viure un de rellevant pels volts de Sant Joan, també a mitjans d’aquell mes. A banda, durant la primavera i l’hivern en vam nombrosos episodis: pels volts de Sant Jordi, a principis i finals de març, i també al llarg del mes de febrer.

Les entrades de pols sahariana són ara més freqüents?

Segons va explicar ara fa uns mesos Ernest Werner, director tècnic del Barcelona Dust Forecast Center, “no hi ha una tendència clara en l’àmbit quantitatiu i tampoc en l’àmbit estacional”. Ni són més, ni es donen més aviat que fa uns anys. Ara bé, també afegia que “depèn molt de l’any i de si hi ha sequera o no” en referència a la quantitat potencial de pols que hi pugui haver. Werner va destacar també “la superfície del Sàhara ha augmentat un 10 % en un segle”, fet que fa que la font de pols sigui més gran.

Els nivells de partícules en suspensió, disparats de bon matí a les vies més transitades

Malgrat que les estacions de mesura fixes de la Generalitat a l’interior de Barcelona no han anotat registres mitjans especialment rellevants de PM10 al llarg de les darreres hores (registres entre bons i moderats), sí que s’han disparat els valors horaris en zones especialment transitades de la perifèria de la ciutat. Segons dades de Lobelia Earth, s’ha assolit un valor màxim de 163 µg/m3  a la sortida de la B-23, de 208 µg/m3  al nus de la Trinitat.

L’augment puntual i concentrat en aquests punts de gran intensitat viària no és causa tant de l’augment de les partícules per la intrusió sahariana, sinó pels efectes de la combinació de combustió de vehicles en el context meteorològic concret d’aquest dimarts al matí, que ha dificultat la dispersió de gasos i partícules contaminats.