Pluja acumulada fins dissabte 18 setembre. METEORED- centre europeu
Pluja acumulada fins dissabte 18 setembre. METEORED- centre europeu

Aquesta setmana estarà marcada pel despenjament d’un embossament d’aire fred que bascularà per l’oest de la península Ibèrica i provocarà un temps plujós i més de tardor en un 60 % del territori peninsular. Els mapes apunten una setmana de pluges generoses arreu que podrien arribar a Catalunya entre dijous i divendres.

GFS wetterzentrale- Dimarts 14 setembre 2021

Serà una gota freda?

Es tracta d’una zona d’aire fred en alçada que no s’acabarà aïllant del tot de la circulació general atmosfèrica, per tant, no es podria considerar una DANA (depressió aïllada a nivells alts), perquè està enganxada amb el flux d’aire de latituds més elevades per la seva part superior. Alguns experts i alguns mitjans especialistes parlen del terme pseudo-DANA.

Aquesta depressió contundent s’origina perquè s’ha ondulat el corrent subtropical o secundari del corrent en jet, que afectarà bona part d’Espanya, amb vents en altura del sud i sud-oest.

Vent 500 hPa- Dimarts 14 setembre 2021

Pluges abundants a la meitat oest i al sud d’Espanya

Les pluges cauran entre dilluns i dimarts ja a molts punts de l’oest, el sud i centre de la península Ibèrica. Extremadura, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia i l’interior de les comunitats del Cantàbric rebran pluja força continuada.

Precisament, els vents de component sud, anomenats ábregos a punts d’Extremadura i el sistema central, són vents que deixen pluja continuada, abundant i persistent. Aquest flux “xoca” amb les estribacions del sistema central i provoca l’anomenat efecte palanca, potenciant i incrementant la precipitació en aquestes zones de muntanya.

A Catalunya: xàfecs al Pirineu de Lleida, ponent i Tarragona

Aquesta bossa freda anirà “llançant” línies d’inestabilitat que es mouran de sud a nord i afectaran principalment les comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, punts de la Catalunya Central i Tarragona. Difícilment arribarien a Barcelona i Girona. Així doncs, tindrem una inestabilitat intermitent, no pas pluja continuada com al centre, oest i sud peninsular.

Pluja prevista per dimarts 14 setembre tarda. Model Meteored- Centre europeu

A Barcelona: cel enterbolit, calor i xafogor intenses

La posició de la bossa freda a l’oest peninsular farà que ens vagin arribant moltes bandes de núvols alts/mitjans a Barcelona. A més, nosaltres ens trobarem a la part davantera d’aquest centre d’acció, per tant, amb una massa d’aire més aviat càlida i una nova injecció de pols en suspensió durant la primera meitat de la setmana. Així doncs, tindrem un cel enterbolit i temperatures estiuenques, amb nits tropicals i migdies amb valors d’entre els 27 i els 30 ºC. La humitat serà elevada i la sensació de xafogor, també.

evolució de la pols en suspensió- Barcelona dust forecast center

I després? Arribarà la pluja a Barcelona?

El comportament, la trajectòria i l’estructura interna de l’embossament d’aire fred determinaran i marcaran si podran arribar ruixats a Barcelona, sinó plourà gens o bé si tindrem un episodi de pluges més aviat general. Ara mateix, els models que tenim sobre la taula ens dibuixen que la bossa freda es desplaçarà cap a l’interior peninsular i, alhora, es desgastarà i perdrà aire fred en el seu nucli. Això serà sinònim de l’escenari de ruixats i xàfecs que arribarien entre dijous i divendres, però encara no és clar i hi ha molta incertesa.

Pluja prevista per divendres 17 setembre. Meteored- centre europeu

Així doncs, el canvi de temps ens arribaria a mitjans/finals de la pròxima setmana i ja anirem concretant quin d’aquests tres escenaris es produirà.