Una imatge de Barcelona en una de les entrades de pols del febrer d'enguany Foto: Gilbert Montané

Febrer continua sense fer de febrer i ens deixa situacions més pròpies de la primavera. La propera, una altra més que probable intrusió de pols procedent del nord d’Àfrica.

La pols d’Algèria, directa cap a casa nostra

Els mapes indiquen una situació perfecta per a una gran intrusió de pols en suspensió, just dues setmanes després de la darrera, que va deixar un cel espectacular a casa nostra i les pistes d’esquí pintades de marró.

La situació es tornarà a repetir. Un anticicló als Balcans, una borrasca entrant per la península Ibèrica i, al mig, un passadís de vents de sud que arrencaran des del centre i sud d’Algèria, en ple desert, i que transportaran, de nou, la pols cap a Barcelona.

La pols arrencarà directament d’Algèria. Mapa de vent a 1.500 m previst per a dilluns, a la 1 h. Font: Wetterzentrale

Segons ens explica Ernest Werner, director tècnic del Barcelona Dust Forecast Center, “el harmattan (un vent càlid i amb molta pols associat als vent alisis) està sent força intens aquests dies i està aixecant molta pols al desert”, cosa que pot estar afavorint els episodis recents de fa dues setmanes a casa nostra o també el d’aquesta setmana a les illes Canàries.

Gairebé 300 tones de pols per a dilluns

Així, el temps s’encamina cap a una situació de núvols i ambient tèrbol i brut. Plourà diumenge al vespre, però serà sobretot la matinada de dilluns quan la pluja es farà més important. En un primer moment, acompanyada de fang.

Els mapes de càrrega de pols indiquen l’arribada d’una massa de pols realment important i amb una gran càrrega potencial.

Una massa de pols que molts models ens indiquen que se’ns tirarà literalment al damunt entre diumenge i dilluns, moment en què es podran repetir imatges com les de fa dues setmanes.

Alguns mapes de càrrega indiquen per a diumenge i dilluns una quantitat de pols a la vertical de Barcelona de gairebé 3000 mil·ligrams per metre quadrat, que equivaldria a tenir en el moment màxim gairebé 300 tones de pols en la columna d’aire dels 100 km2 de superfície que té Barcelona.

Episodis de pols… més recurrents?

Després d’un episodi recent com el de fa dues setmanes i un de ben proper, qui més qui menys podrà pensar que les entrades de pols es poden estar tornant més freqüents.

Segons Ernest Werner, “no hi ha una tendència clara en l’àmbit quantitatiu i tampoc en l’àmbit estacional”. Ni són més, ni es donen més d’hora que fa uns anys.

La superfície del Sàhara ha augmentat un 10 % en un segle.
Ernest Werner

Ara bé, ens explica que “depèn molt de l’any i de si hi ha sequera o no” en referència a la quantitat potencial de pols que hi pugui haver. Una quantitat que ja està augmentant i és que Werner ens afirma que “la superfície del Sàhara ha augmentat un 10 % en un segle”, fet que fa que la font de pols sigui més gran.

Les PM10, una altra vegada cap amunt

Si el pronòstic es manté, serà un altre episodi potencial de pol·lució per PM10.

Sense anar més lluny, l’episodi de fa dues setmanes va deixar registres horaris de PM10 superiors als 500 ug/m3  i mitjanes diàries de més de 200 ug/m3, molt lluny dels màxims recomanats per l’OMS de 50 ug/m3.

Qualitat de l’aire per PM10 del dissabte 6 de febrer. Font: Departament de Territori i Sostenibilitat

Si la intrusió de pols dels propers dies supera la de fa dues setmanes, no ho sabrem fins dilluns. Sigui com sigui, no serà la darrera.