Fangada al Rectoret, @RectoretMeteo

Aquest 2021 estem tenint un predomini de situacions de sud, que arrosseguen polsim en suspensió des del Sàhara i fan caure pluja de fang sobre Barcelona. Aquest darrer cap de setmana de primavera tenim una altra intrusió sahariana, amb cel tèrbol. I diumenge esperem alguna pluja que arrossegarà tot aquest material que ho deixarà tot ben brut.

El dissabte ja apunta maneres

Tot i que divendres hi va haver una lleugera esbandida de l’atmosfera, el dissabte ha tornat a despertar tèrbol i amb un aspecte marcià. Sol molt apagat, amb ambient terrós al cel i amb un aspecte desèrtic i groguenc al celatge.

Imatge visible del Meteosat amb un vel blanquinós de pols sobre la Mediterrània occidental

Forta entrada de vents del sud a gairebé tota la troposfera, que ha quedat ben palesa en les imatges del Meteosat. Pols en suspensió que ja ha anat provocant alguna pluja de fang, sobretot al sud i ponent de Catalunya. Aquesta massa d’aire serà una mica més humida les properes 24 hores, per la qual cosa la pluja de fang acabarà afectant més l’àrea de Barcelona durant el diumenge.

Valors de pols previstos de gairebé quatre grams per metre quadrat

Les previsions apunten concentracions de pols en suspensió, el conegut loess saharià, de fins a quatre grams gairebé per metre quadrat. Això és el que es podria arribar a dipositar sobre les superfícies si arriba a descarregar les properes hores. I tot indica que així serà. Una pluja de fang XXL que ho deixarà tot completament “arrebossat”.

Previsió del model grec SKIRON de deposició de fang per la pluja. Valors en mil·ligrams per metre quadrat

Diversos models de concentració de partícules i pols en suspensió, com ara el SKIRON, ens planten, el matí de diumenge, fins a 3,6 grams per metre quadrat de pols o de fang. Material que seria arrossegat per la pluja i dipositat en superfície. Molt de fang que ens fa desaconsellar rentar el cotxe o posar la roba al ras. Demà al matí tot estarà ple de “pigues”.

Les properes hores tindrem les condicions òptimes per tenir aquesta pluja de fang. D’una banda, possibilitat de precipitació. Els models ens indiquen que demà al matí hi haurà pluja feble sobre Barcelona.

Acumulació de pluja en mm per al diumenge al matí. Model Arpege

Un segon element és que tindrem un flux de vents del sud molt marcat en altura. Directament, els vents vindran des d’Algèria i Tuníssia, i arrossegaran tot el material fi cap a casa nostra. En aquests moments hi ha un tàlveg, que provoca refrescada i tempestes a l’oest peninsular i un “llom” càlid i amb vents saharians a la façana mediterrània.

Línies de corrent model centreuropeu per al diumenge a les dues de la matinada

En el mapa anterior es pot observar com els vents arrenquen directament des del nord d’Àfrica, amb velocitats que a la Costa Brava (a uns 1.500 metres d’altura) passaran dels 40 nusos. És el que es coneix com a jet a nivells baixos.

15 camions d’obres plens a vessar

Si fem un càlcul senzill del fang que pot caure entre dissabte i diumenge a Barcelona, ens trobem que seran gairebé 400 tones. Tenint en compte el valor de 3,6 grams per metre quadrat del model i la previsió que la pluja aparegui el matí de diumenge, això equival a 366,84 tones de pols sobre la ciutat, sabent que la superfície de Barcelona són 101,9 km2 i que cada km2 són un milió de metres quadrats.

Si traslladem aquest valor a camions d’obres, que solen tenir una capacitat de càrrega d’unes 25 tones i uns 12,5 m de longitud, ens dona un total de 14,64 camions d’obres plens. Aquest és el valor que caurà, previsiblement, des del cel diumenge. Seguint aquest joc, els gairebé 15 camions, posats un darrere l’altre, ocupen un espai de 183 metres. Tot això dilluns ho haurem de netejar… Paciència.