Que la pols del Sàhara visiti casa nostra és un fenomen recurrent i força usual. El vent de sud transporta les partícules de pols fins a casa nostra, i aporten minerals i nutrients, molt importants per al sòl.
El viatge a Amèrica
Tot i que més llunyà, amb un gran oceà pel mig i a prop de 5000 km de distància del desert hi ha el continent americà, que també rep de forma recurrent aquest tipus d’intrusions africanes gràcies a la presència dels vents alisis. Es tracta d’un vent de component est i nord-est per sobre de l’equador i est i sud-est per sota que pot transportar grans quantitats de pols a l’altra banda de l’Atlàntic.
Aquesta aportació de nutrients és el que ha permès, juntament amb unes condicions climatològiques molt favorables, la formació de sistemes tan importants com l’Amazones o també la proliferació de grans poblacions de fitoplàncton.
Here is an amazing comparison with a near perfect day to today. Looking east over the #VCBirdAirport, #Antigua towards the Atlantic. You can barely see beyond 3 miles. pic.twitter.com/j7HHDBa93K
— 268Weather (@268Weather) June 21, 2020
Intrusió rècord aquest juny
L’arribada de pols a Amèrica és, per tant, també un fenomen recurrent i necessari per als ecosistemes de l’altra banda de l’Atlàntic, però aquest mes de juny han tingut la “mare” de totes les intrusions saharianes.
Ground-based and satellite observations have confirmed that the #CopernicusAtmosphere Monitoring Service correctly forecasted the massive plume of #SaharanDust that recently reached the Caribbean.
How and why we monitor & forecast dust in the #atmosphere➡️https://t.co/2o7fzedgyN pic.twitter.com/cYcZbkeAZ3
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) June 30, 2020
L’arribada de pols més important registrada mai en molts punts
, que ha tingut puntes horàries que han fet disparar els nivells de contaminació per partícules PM10 fins a superar els 500 ug/m3 (l’OMS considera perjudicial per a la salut sobrepassar els 50 ug/m3 en còmput diari).
Shift in the #NASA dust forecast now pushes the initial wave into Louisiana, MS, AL and the Florida Panhandle today and tomorrow… and then the 2nd push into Texas Friday-ish which then takes a right turn and heads into the SE/ TN Valley this weekend. pic.twitter.com/zIL5IHr8tQ
— Jeff Berardelli (@WeatherProf) June 24, 2020
Record plume of Sahara Desert dust reduces visibility in Puerto Rico, aims at Southeast U.S.https://t.co/xLcUdyFXrw pic.twitter.com/7s9QdSdzkN
— NEPTA (@Neptanow) June 24, 2020
La punta més important la van tenir cap als dies 22,23 i 24 de juny, després d’un viatge de prop d’una setmana des que la pols va sortir del desert, com a conseqüència d’unes tempestes de sorra potents formades entre el Níger, Txad i Mali. El vent en altura va fer la resta.
Una altra intrusió per a principis de juliol
La situació continua estacionària i són molts els models meteorològics que pronostiquen una altra arribada de pols a Amèrica a principis d’aquest mes de juliol, tot i que amb una intensitat menor que la del rècord de fa tot just una setmana.
L’arribada de pols al golf de Mèxic i l’efecte inhibidor que té, han contribuït a una frenada en sec de la temporada d’huracans, que enguany havia començat batent rècords prematurs i amb una activitat molt elevada.