La nit del 13 de desembre es produirà el màxim de la pluja d’estels dels Gemínids, encara que també es podran veure alguns d’aquests meteors durant les nits prèvies i posteriors. Es tracta del moment de l’any en què la Terra, en passar al voltant del Sol, passa per una zona de l’espai on es troben les restes del cometa 3200 Phaethon. Aquestes partícules, minúscules, són l’origen dels estels fugaços, un cop entren en contacte amb l’atmosfera terrestre.
Es tracta de la pluja d’estels més important de l’any, ja que els meteors són els més brillants i es preveu se’n pugui veure molts, concretament, de mitjana, un estel fugaç cada dos minuts.
La lluna, plena el dia 13
La lluna serà plena el dia 13 i això podrà dificultar la visió dels Gemínids. Els dies previs a aquesta data, també es podran veure estels fugaços i la lluna encara no il·luminarà tant.
A banda d’avançar la visió dels Gemínids, un altre consell és, com sempre que vulguem gaudir del cel, allunyar-nos de les zones amb més contaminació lumínica. En aquesta ocasió, és recomanable mirar en direcció a la constel·lació de Bessons, és a dir, cap al nord-oest.
El temps acompanyarà la visió dels Gemínids a Barcelona?
Al llarg de l’any es produeixen dues cites astronòmiques importants amb relació amb estels fugaços. La més coneguda és la pluja dels Perseids, coneguts popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç, a l’agost. Ara, al desembre, arriben els Gemínids, menys coneguts que els Perseids perquè acostuma a fer fred i estar ennuvolat i això fa que l’observació sigui menys còmoda que a l’agost. Malgrat això, són més abundants i brillants.
A més, aquest 2019 es preveu hi hagi pocs núvols i que bufi el vent de ponent, força càlid, que facilitarà la nit sigui poc freda i amb bona visibilitat atmosfèrica. El temps doncs, ens ho posarà fàcil per gaudir d’aquest fenomen astronòmic.