El vent és, juntament amb la nuvolositat, un dels aspectes meteorològics que més s’ha de tenir en compte a l’hora de predir l’evolució de les temperatures. Les nits més fredes de l’hivern són aquelles en què el vent es troba encalmat i, per contra, quan tenim vent, les temperatures nocturnes acostumen a ser més altes.

A més, segons la procedència del vent, les característiques de les masses d’aire varien i això també condiciona les temperatures.

Aquí podeu consultar la predicció meteorològica:

 

A Barcelona el ponent fa pujar la temperatura

Aquests dies estem anunciant l’arribada de la tardor durant la setmana vinent, una tardor meteorològica que, fins ara, no s’ha vist per enlloc aquí a Barcelona. Però això no passarà fins dimecres. Dilluns i dimarts bufarà vent de ponent a bona part del litoral català i això farà que les temperatures diürnes, de moment, no acabin de baixar gaire. De fet, aquest dilluns, fins i tot, repuntaran cap als 24 o 25 graus aquí a Barcelona. I tot això gràcies al vent de ponent.

Mapa de vent previst dilluns 4 de novembre a les 12 hores.

Per què el vent de ponent és calent?

Hi ha moltes dites que fan referència a l’escalfament i la sequedat provocades pel vent de ponent: “Ponent, l’aigua freda i el vi calent”, “De ponent no hi corre torrent”, “Ponent la mou, i llevant la plou”.

Però per quin motiu el vent de ponent és sec i calent aquí a la costa mediterrània? El motiu és l’anomenat efecte föhn o efecte fogony. Aquest consisteix en el refredament i condensació de l’aigua, que experimenta una massa d’aire forçada a ascendir per una muntanya. Com més amunt, més freda i més condensació, fins i tot amb la formació de precipitacions. Quan ha arribat al cim de la muntanya i comença a baixar, el procés és justament el contrari. Es va escalfant, perquè descendeix, i com que ha deixat la humitat a l’altre vessant de muntanya, ara és un aire sec i calent.

Esquema de l’efecte föhn

 

El vent de ponent abans d’arribar a Barcelona ha creuat tota la península Ibèrica i ha anat deixant tota la seva humitat a les zones de muntanya situades més a l’oest. A més, s’ha anat escalfant cada cop que ha baixat d’un cim o serralada, motiu pel qual quan arriba a la ciutat és un aire calent i molt sec.