Pluja intensa a Barcelona

La llevantada d’aquest desembre ha ajudat a maquillar la pluja anual caiguda a la ciutat. El que fa poc més d’un mes semblava impossible s’ha aconseguit, i bona part de Barcelona ha assolit o s’acosta molt a la mitjana pluviomètrica anual.

Els barris del costat Llobregat, on més ha plogut enguany

Els registres de la llevantada, que han superat els 100 l/m2 a molts barris de la ciutat han fet pujar la pluviometria anual fins i tot per sobre de la mitjana en alguns barris.

Són els del costat Llobregat els que de moment més aigua han vist caure aquest 2019. A Sants on més, 667 litres (per una mitjana propera als 600 litres anuals). Li segueix de ben a prop Les Corts, amb 648 litres i Vallcarca, amb 606.

Tot i que bona part de la ciutat encara no ha arribat a la marca dels 600, s’hi queden ben a tocar gairebé tots els registres. A més a més, cal remarcar que la pluviometria mitjana anual és una mica més baixa al pla de Barcelona i costat Besòs que no pas a Collserola i costat Llobregat.

D’aquesta manera, a la Sagrada Família ja s’havia assolit també la mitjana anual amb 591 l/m2.

En canvi, i tot i que queda a poc més de 40 litres, Sant Andreu marca 527 litres anuals i no arriba als 571 climàtics de la seva sèrie.

En una situació semblant a la de Sant Andreu queda l’Observatori Fabra. Amb 586 litres caiguts, aquest 2019 queda a poc menys de 40 litres de la seva mitjana climàtica (1904-2018) que se situa en 625 litres.

Tot i això cal remarcar que són registres més que òptims i que semblaven gairebé impensables fa poc més d’un mes, quan semblava que continuaríem pagant cars els 1000 litres de l’any passat.

Els embassaments, també beneficiats

Tot i que no és on més ha plogut, els embassaments de les conques internes han vist augmentades notablement les seves reserves tal com apunta l’agència catalana de l’aigua. Un augment de més de 20 hm3.

la desembocadura del Besòs, aquest dijous

Les pluges han estat abundants a la conca del Ter i dels rius del nord-est, com la Muga, el Fluvià o la Tordera, i alguns dels embassaments de les conques internes han vist clarament pujar les seves reserves.

Fa una setmana era el Sistema Ter – Llobregat el que sortia després d’un parell de mesos de la situació d’avís per sequera. Amb les pluges d’aquesta llevantada tot fa pensar que el llindar del 60 % d’aigua emmagatzemada que marca aquesta situació s’acabarà superant de manera general a totes les conques internes de Catalunya, que a dia d’ahir i en còmput global ja fregaven aquesta xifra… quan encara continuava entrant aigua.

Tot i això, quedaran excepcions, com el pantà de Riudecanyes, on la pluja no ha estat suficient i que es manté en uns nivells força preocupants.

Poca perspectiva de pluja els propers dies

El mes de desembre no és un mes que darrerament ens hagi donat gaires alegries. Queden per davant vint-i-cinc dies per acabar d’arrodonir xifres i per veure si arriba el fred hivernal.

Els models indiquen ben poques probabilitats tant d’una cosa com de l’altra durant la setmana vinent, però qui sap si aquest 2019 encara guarda algun “as” a la màniga.