Què se’n fa dels objectes un cop ja no ens són útils? Des de Drap-Art fa 23 anys que intenten demostrar que és possible donar-los una segona vida. Des d’aquest 7 de desembre i cada dissabte fins al 4 de gener se’n pot veure una mostra al Mercat de Reciclatge Artístic i Consum Sostenible que organitzen a la plaça Reial d’11 h a 22 h, on es poden trobar tot mena d’artistes, dissenyadors i artesans que utilitzen materials reciclats per dur a terme les seves creacions.

Els productes a la venda provenen de tot tipus d’objectes que, d’una altra manera, probablement haurien anat a la brossa, descartats. En total, més de 20 parades on trobar-hi des de joies fetes amb monedes antigues o càpsules de cafè fins a articles de decoració per la casa, passant per roba feta amb materials reutilitzats o joguines infantils nascudes a partir de capses de galetes.

Drap Art

A més de les parades, els assistents també poden participar en tallers de reciclatge creatiu, fets en col·laboració amb l’associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial, on els artistes porten els materials i ensenyen com aprofitar-los de manera totalment gratuïta. Aprofitant la proximitat de les festes nadalenques, per exemple, aquest dissabte s’ha dut a terme un taller per fabricar rens utilitzant retalls de roba. D’aquesta manera, diuen, no només volen donar eines a la ciutadania per utilitzar la imaginació i donar una segona vida als objectes, sinó generar un canvi d’actitud en què “el residu passi a ser matèria primera”.

El Mercat s’emmarca en el 23è Festival d’Art Sostenible Drap-Art’19, que té lloc del 15 de novembre al 19 de gener al Museu Marítim de Barcelona. El Festival busca donar visibilitat a artistes i creadors que aposten per treballar amb materials descartats, alhora que intenta conscienciar de la importància de generar un canvi en la societat de consum actual cap a un model més sostenible, tant a nivell ecològic com social i econòmic. Més enllà del mercat, el festival acull nombroses exposicions, tallers i activitats.

Seguint en la línia d’edicions anteriors, aquest any s’ha posat de nou el focus especialment en la contaminació dels mars, aprofitant que el Festival té lloc al Museu Marítim. La temàtica mediambiental, però, va de bracet també d’iniciatives de consciència social, que aquest any han estat molt centrades en temàtiques com la migració i els menors no acompanyats. Un dels projectes d’aquest any és “mar de fuga, mar de cura”, una instal·lació de fotografies i objectes realitzades per joves que han arribat aquí sols després d’un procés migratori i que buscava tornar-los a apropar al mar Mediterrani a través de les seves creacions.