Fa uns quants dies que la bandera groga oneja en algunes platges de Barcelona. Després de les pluges de fa unes setmanes, la qualitat de l’aigua no reuneix tots els requisits que es consideren més òptims per al bany.

Per què l’aigua de les platges de Barcelona té mala qualitat?

Segons indica l’Institut de Ciències del Mar, la capacitat d’absorció de les depuradores queda superada en episodis de pluja abundant i l’aigua del clavegueram va a parar directament al mar. L’aigua s’embruta amb residus sòlids i alhora hi augmenta la presència del microorganisme “Escherichia coli”, procedent de les restes fecals. Aquest és l’indicador que s’usa en les analítiques de l’aigua.

Com es recupera la qualitat òptima?

Per recuperar la bandera verda, cal que es redueixin els indicadors d’aquest bacteri. Això, ara per ara, s’aconsegueix deixant passar el temps. Els experts indiquen que, quan passen dos o tres dies, els residus es van diluint i desapareixen. La llum del sol també hi contribueix perquè té un paper bactericida molt important i ajuda a la depuració. L’Institut de Ciències del Mar aposta per l’elaboració d’un procés de prevenció. Creu que l’aigua de la pluja hauria de tenir la seva pròpia xarxa per no barrejar-se amb l’aigua del clavegueram i evitar aquests episodis. Es recomana que, en un futur, totes les ciutats tinguin circuïts separats però, ara per ara, no n’hi ha cap que ho prevegi.

 

És perjudicial per a la salut?

Segons indiquen els experts, “tot depèn de la quantitat de bacteris que apareguin en les analítiques diàries que es fan a l’aigua”. Afegeixen que, per norma general, i sempre que no hi onegi la bandera vermella, “el bany amb els nivells d’aquest bacteri una mica per damunt dels habituals no és nociu per a la salut. És, però, poc recomanable”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a