nuvol asperitas
Altocúmul 'asperitas' divendres a Barcelona. Foto: @alexsnclmnt

L’aproximació a Barcelona dels nuclis de tempesta procedents del Vallès al llarg de la tarda de divendres ha anat associada a la presència d’uns núvols realment curiosos i molt fotogènics: els “asperitas”. Les imatges d’aquest núvol tan interessant han estat immortalitzades per desenes de barcelonins, i s’han fet gairebé virals a les xarxes socials.

Malgrat l’aspecte apocalíptic d’aquest tipus de núvol, en si no sol deixar precipitacions, o bé són febles. Malgrat això, sí que pot precedir l’arribada d’una tempesta activa o d’un episodi de precipitació més rellevant.

“Asperitas”, el núvol més fotografiat divendres a Barcelona

L’útima edició de l’Atles internacional de núvols, publicat per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), de l’any 2017, va incorporar diverses categories noves de núvols. Entre aquestes, per exemple, volutus”, descrita com a espècie nova i que fa referència a uns núvols situats a poca altura en forma de corró (“roll clouds” en anglès). També va incorporar el terme “asperitas”, el qual fa referència a un tipus de núvol que recorda la superfície rugosa del mar vista des de sota. No es tracta d’una espècie nova de núvol, sinó d’una característica complementària d’un núvol.

Els asperitas” s’observen sobretot en núvols dels gèneres altocúmuls o els estratocúmuls, núvols que poden aparèixer en diverses situacions meteorològiques però que també es poden presentar, o formar secundàriament, al voltant dels núvols de tempesta, tal com ha passat aquest divendres a Barcelona i rodalia.

Com es classifiquen els núvols?

La classificació actual dels núvols proposada per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) es basa en la que ja va establir a principis del segle XIX un farmacèutic anglès, Luke Howard. Aquesta es basava, d’una forma semblant a la que Linné havia establert per als animals, en gèneres, espècies i varietats.

Actualment són 10 els gèneres de núvols i diverses les espècies, les quals es defineixen en funció de la forma o silueta dels núvols. Les varietats es descriuen en funció de la posició dels núvols al cel o de la seva transparència.

A més del gènere, l’espècie i la varietat, la descripció ideal d’un núvol necessita també l’afegitó d’un mot que descrigui alguna característica complementària o núvol annex en cas que en presenti. El terme “asperitas” és doncs un tret complementari.

Recull d'”asperitas” barcelonins

Recollim, a continuació, algunes de les imatges d’aquestes formacions nuvoloses que han estat compartides per nombrosos observadors a les xarxes socials. La tempesta que ha arribat posteriorment a la ciutat ha deixat registres modestos en conjunt de precipitació, d’entre tres i sis litres per metre quadrat.