tesmpestes-barcelona-alfons-puertas
Tempestes descarregant sobre la ciutat de Barcelona, el maig de 2020 Font: Alfons Puertas

Després de dies sense pluja i amb un ambient més digne de l’estiu que de la primavera, el maig sembla que vol acomiadar-se amb una darrera regadeta abans de marxar i donar pas al juny.

Una petita entrada d’aire més fresc

El primer que cal dir és que no ens arribarà cap gran canvi de temps. El que tindrem seran simplement unes condicions una mica més òptimes per al desenvolupament de xàfecs.

Temperatura per a divendres, 29 de maig, a 5.500 m segons el model GFS. Font: Wetterzentrale

La primera serà una entrada d’aire una mica més fresc. No gaire, tot just un parell o tres de graus menys que aquest dijous, però serà suficient per afavorir el creixement de nuvolades. Al nord-est de Catalunya, una petita llengua d’aire fresc amb -16/-17 ºC a 5.500 m d’altura.

Més calor

Més encara quan tindrem un altre factor que també sumarà: la calor en superfície. Aquest divendres esperem una temperatura més alta, un parell de graus ben bons. Dos graus de pujada en superfície i dos de baixada en altura ja fan gairebé 5 ºC més del que tenim avui i, per tant, més energia perquè es puguin desenvolupar tempestes.

El vent, clau

I per afavorir els ascensos d’aire i que puguin créixer xàfecs, el vent, cabdal. Aquest divendres tot fa indicar que tindrem una línia òptima per al desenvolupament d’aquests xàfecs a l’entorn de l’eix transversal, entre Vic i Guissona.

En aquesta imatge del model AROME es poden veure aquestes línies imaginàries en què es troben els vents de diferent sentit. Per a divendres a les 15 h s’entreveu una zona molt òptima a la Catalunya central, amb la línia de convergència situada entre Vic i Sallent i que arriba ben bé fins a Berga. Font: Meteociel

Es tracta del que en meteorologia es coneix com a línia de convergència” i que consisteix en una teòrica línia imaginària en què vents de sentit contrari es troben i es veuen obligats, per tant, a ascendir. És el lloc més propici per al creixement de nuvolades.

A més a més, en altura tindrem vents en sentit contrari als que tindrem en superfície. Seran de nord-oest i faran que els xàfecs i tempestes que es puguin formar a la Catalunya central puguin avançar fins a la costa.

Els xàfecs, primer als Prepirineus i la Catalunya central

És d’aquesta manera com, després del sol matinal, que ajudarà que pugi més la temperatura, el migdia vindrà marcat pel creixement de nuvolades als Prepirineus i la Catalunya central (els indrets on hi haurà les línies de convergència més evidents).

Seran els indrets on les tempestes podran ser més intenses entre el migdia i la tarda, acompanyades de calamarsa o de pedra, cosa que podria fer que el Meteocat activés per primer cop els avisos de previsió de temps violent que ha estrenat recentment.

A Barcelona el moment ens arribarà al vespre, i les tempestes o ruixats no seran previsiblement tan intensos. Ens arribaran les restes de les tempestes que s’hauran format a l’interior i que arribaran ja més desgastades. El moment més probable és cap al vespre, passades les 18 h i abans de les 22 h, un clàssic a Barcelona.

Avisos del Servei Meteorològic de Catalunya

Font: Meteocat

En aquest sentit el Meteocat ha emès un avís de situació meteorològica de perill  (no de temps violent) en què avisa de la possibilitat que se superin els 20 litres acumulats en només mitja hora.

Aquest avís afecta bàsicament les comarques de la Catalunya central però també el Vallès, on alguna de les tempestes de l’interior, en el seu viatge cap a la costa, encara podrien arribar amb intensitat forta.

Barcelona podrà rebre aquest divendres els darrers litres d’aquest maig, que passarà a la història per la calor. Si plou poc o molt, el temps ens ho dirà, mai més ben dit.