Tothom en general, però també els naturalistes acostumats a sortir i observar diàriament la natura, està intentant adaptar-se, com pot, al confinament. És per aquest motiu que l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) va impulsar una iniciativa ciutadana que pretén, entre tots, conèixer quantes espècies d’ocells i d’altres grups faunístics podem arribar a detectar a Catalunya sense moure’ns de casa, mentre duri el confinament. L’èxit ha estat extraordinari.
Ara que ens acostem a les 100.000 observacions és un bon moment per fer una ullada als resultats de #JoEmQuedoACasa d'https://t.co/Mqcs1IPuML & https://t.co/FOZB26gc0w. Gràcies a tots per compartir les vostres observacions! pic.twitter.com/fTDchHqTb0
— ICOcells (@ICOcells) May 4, 2020
Espècies més observades
La metròpolis de Barcelona ha estat el lloc amb més observacions i les espècies que més s’han detectat han estat aus i rèptils. Les aus més vistes han estat el pardal comú, la tórtora turca, la merla i el colom roquer.
Què cal fer per participar-hi?
Aquells que decideixin participar-hi cal que entrin les observacions que facin des de la finestra, pati, jardí o terrassa de casa bé al web de l’Institut Català d’Ornitologia (Ornitho.cat), o bé mitjançant l’aplicació mòbil Naturalist.
Convé assignar el codi d’estudi #JoEmQuedoACasa en el moment d’entrar les observacions a qualsevol de les dues plataformes esmentades.
Aquí us expliquem com assignar les vostres observacions al projecte #JoEmQuedoACasa d’https://t.co/Mqcs1IPuML #BigSitConfinament ℹ️ https://t.co/ku40M3Mbce pic.twitter.com/roTB0KJFl8
— ICOcells (@ICOcells) March 16, 2020
L’ICO actualitza diàriament les dades:
el nombre d’espècies d’ocells diferents visualitzades, el nombre d’observacions i els participants, així com el nombre de municipis des dels quals s’han vist les aus.
Dia 3: ja portem 112 espècies i més de 2.500 observacions. Recordeu que només compten les observacions que feu des de casa. És a dir, des de la finestra, balcó, patí, jardí o terrassa… https://t.co/ku40M3Mbce #JoEmQuedoACasa #BigSitConfinament pic.twitter.com/SprJlAbAbG
— ICOcells (@ICOcells) March 17, 2020
Cursos en línia gratuïts per aprendre a identificar ocells des de casa
L’ICO també està dissenyant i duent a terme nombrosos cursos gratuïts d’identificació d’ocells en línia, com el curs d’identificació dels ocells comuns que pots veure des de la finestra de casa. Es tracta de cursos curts i d’aforament limitat pensats per aprendre a identificar un bon grapat d’espècies, tant mascles com femelles, i poder, si escau, incorporar-se a la iniciativa #JoEmQuedoACasa.
A més, des d’aquest dimecres a naturaprop.com es posa en marxa #ambprismaticsalterrat, en què un expert en ornitologia, @poncfeliu, explica quins ocells veu diàriament des del seu terrat a la ciutat de Girona.
Demà, https://t.co/1Gx3eMs3GE posa en marxa #ambprismaticsalterrat, on @poncfeliu ens parlarà, de casa seva estant, dels ocells que veu al seu voltant i dels resultats del projecte #JoEmQuedoACasa d’https://t.co/Mqcs1IPuML: https://t.co/YCct0V9cPC @cossetania_edicions pic.twitter.com/vyuHnB2BDT
— ICOcells (@ICOcells) March 17, 2020