Barcelona s’ha llevat diumenge, 27 de setembre, amb el cel net com una patena, però amb el pas del matí les nuvolades han anat tapant el cel de la ciutat. Es tractava bàsicament d’altocúmuls i altoestrats, núvols mitjans compresos entre els tres i els sis quilòmetres d’altitud.
A la darrera imatge de satèl·lit s’observa la neu que hi ha acumulada al Pirineu, però també els núvols alts i mitjans que s’estan formant a sotavent de la serralada. pic.twitter.com/M7o0jO2tlO
— Meteocat (@meteocat) September 27, 2020
Núvols aerodinàmics, formats a sotavent del Pirineu
Molts dels núvols que s’han observat diumenge tenien forma aerodinàmica, de llentia o plat volador. Es tractava d‘altocúmuls lenticulars, un tipus de núvols que es forma a causa de la interacció entre el vent i el relleu, el qual s’hi oposa transversalment.
La presència d’aquest núvol va associada a vent fort en altura. Aquest diumenge bufa vent del nord, responsable de l’ambient fred de les darreres hores.
Quan el flux de vent del nord creua perpendicularment el Pirineu, es veu alterat i s’acaben formant ondulacions a sotavent, a la cara sud de la serralada. Aquestes ondulacions impliquen ascensos i descensos del vent i, en conseqüència, formació de núvols als ascensos —pel refredament i condensació del vapor d’aigua—, i dissipació als descensos a causa de l’evaporació.
Mentre bufa el vent, els núvols es formen per un costat i es desfan per l’altre de forma continuada. Aquest és el motiu pel qual sembla que aquest tipus de núvol sigui immòbil.
#GRUPO33 #Enterate ▶️ #TimeLapse de una nube lenticular que se cierne sobre el teide en las #Islas #Canarias mientras el día se convierte en noche.
Imágenes tomadas por el fotógrafo Bartosz Wojczyński pic.twitter.com/h9KHdTUvnB— treintaytres.com.ar ☄️ (@radiotrestres) September 24, 2020
Aquest fenomen no es produeix únicament quan bufa el vent del nord. Els núvols lenticulars poden aparèixer amb vent de qualsevol direcció sempre que s’oposi perpendicularment a alguna serralada o muntanya de gran entitat.
A Barcelona s’observen altocúmuls lenticulars sobretot en situacions de vent del nord i nord-oest, però també quan bufa el vent de ponent, el qual interactua amb les muntanyes del prelitoral i anteriorment amb el Sistema Ibèric.
Visibilitat excel·lent des del Turó d la Magarola #Collserola #Barcelona Del Cercle d’Engorgs al Bastiments.Puigpedrós d Cerdanya, Tosa d’Alp, Puigllançada i més…Del Puigmal (Ombra) al Bastiments. Montserrat i núvols de vent @btveltemps @comandotibidabo @SoniaPapell @meteorac1 pic.twitter.com/oefnYhah7C
— Jordi Campos (@jordicampos) September 27, 2020
.
El vent farà amagar els bolets, que de bon matí estaven ben glaçats, però ens ha embellit el cel fent formes màgiques als núvols.
(Pujant a Puigllançada, Berguedà) pic.twitter.com/xG9Fy3h3QT
— Educa’m Berguedà 🍁 (@educambergueda) September 27, 2020