Els altocúmuls són núvols petits, arrodonits i que es disposen de forma irregular al cel. S’acostumen a formar a les capes mitges de l’atmosfera, a entre 2 i 6 km d’altitud, i estan constituïts per gotes d’aigua i petits cristalls de gel. En moltes ocasions aquest tipus de núvol precedeix un front fred i per això, quan es veuen, acostumen a anunciar un canvi de temps previst per a poques hores després a la seva formació. De fet, d’aquí ve la dita popular: “Quan al cel hi ha cabretes, al terra hi ha pastetes“.

A més, aquest dilluns al matí ha estat força càlid, amb una temperatura mínima d’entre 21 i 24 ºC a la ciutat. El contrast entre la temperatura del matí i l’aire fred que arribarà durant el dia facilitarà el desenvolupament de tempestes al llarg de la tarda. En aquest sentit el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de previsió meteorològica de perill per intensitat de pluja i que afecta moltes comarques, especialment les de Barcelona i Girona.

Els altocúmuls han estat els núvols protagonistes d’aquests dimecres al matí a les xarxes socials i una prova n’és la gran quantitat de fotografies que hem rebut al nostre compte de Twitter, @btveltemps: