Cumulonimbus des de Barcelona
Potent cumulonimbus vist des de Barcelona cap a les comarques del nord-est català

Gairebé cada dia veiem circular núvols a casa nostra. Inconscientment, i també en part a causa dels pronòstics del temps dels mitjans de comunicació, els hem començat ja a agrupar en núvols alts, mitgencs i baixos. Però a quina altura circulen uns i altres?

Núvols baixos:

Són els que la seva base no supera els 2.000 m d’altura. De fet, la base d’alguns núvols baixos pot tranquil·lament cobrir part de la serra de Collserola o, fins i tot, Montjuïc o les parts més altes d’alguns edificis barcelonins. Els clàssics que impliquen aquest darrer cas són els estrats, que ens han acompanyat darrerament aquest dies. Tot i que semblen molt amenaçadors, acostumen a deixar simplement el cel ennuvolat i, en el millor (o pitjor) dels casos, alguna gotellada.

Estrats enganxats a Collserola
Estrats enganxats a Collserola, vistos des del Poblenou

Són també núvols baixos els estratocúmuls, els cúmuls i els cumulonimbus. En aquest darrer cas, tot i que se’ls considera baixos (perquè la seva base se situa per sota de la cota 2.000 m) poden arribar a superar els 12 kilòmetres d’altura màxima i són els que poden deixar grans aiguats, així com els cúmuls de gran desenvolupament vertical.

Cumulonimbus vist des de Barcelona
Potent cumulonimbus amb una altura màxima superior als 10 km

Núvols mitgencs:

Tenen la seva base situada entre els 2.000 i els 6.000 m aproximadament. La majoria dels núvols mitgencs tenen el prefix -alto tret dels nimboestrats, el tipus de núvol que acostuma a donar pluja continuada i sense tempesta a casa nostra. Són núvols mitgencs també els altoestrats i els altocúmulus, les clàssiques “cabretes del cel” que anuncien canvis de temps.

Altocumulus mirant cap a mar
Altocúmulus al front marítim, amb la Torre Mapfre i l’Hotel Arts al fons

Núvols alts:

La base dels núvols se situa per damunt dels 6.000 m de cota. Es tracta de núvols que gairebé no tenen dimensió vertical, molt filamentosos i formats per cristalls de gel. Els cirrus, cirrostrats i cirrocúmuls són els núvols d’aquesta subdivisió i són núvols que rarament donaran pluja, atesa la seva altura i el seu poc desenvolupament vertical.

Cirrus al port de Barcelona
Cirrus cap a mar, amb el port de Barcelona de fons

Aquesta no és pas l’única subdivisió dels núvols. En funció del seu desenvolupament vertical els podem agrupar en estratiformes (poca verticalitat) o cumuliformes (més desenvolupats).