Mett Office
Mapa isobàric previst per a divendres a les 13 h. La borrasca s'aproximarà a Catalunya des de l'interior peninsular. Font: Mett Office

La borrasca atlàntica de dijous 8 de desembre va regar en major o menor mesura tot el territori. En general va deixar registres modestos, tot i que en alguns indrets van superar els 20 litres per metre quadrat. A Barcelona es van recollir entre nou i 11 litres per metre quadrat.

ECMWF-Meteored
Pluja acumulada entre el 8 i el 10 de desembre del 2022. Font: ECMWF-Meteored

Una altra borrasca atlàntica apunta cap a Catalunya

Divendres, a darrera hora, es preveu l’arribada d’una altra borrasca de característiques similars a la de dijous. La seva aproximació implicarà un augment gradual de la nuvolositat a partir de la tarda.

La pluja es generalitzarà a darrera hora del dia i s’allargarà, amb pauses, fins a la matinada de dissabte. A l’entorn del litoral central es preveu la possibilitat que es mantinguin els xàfecs fins a primera hora de dissabte a causa de la presència del rebuf.

Una borrasca que tampoc deixarà registres significatius de precipitació

Malgrat que la pluja tornarà a regar bona part del territori, no es preveu que pugui deixar registres gaire significatius. Tampoc sembla que caigui gaire aigua a Barcelona, tot i que algun model apunta que es podrien acumular entre 10 i 15 litres per metre quadrat.

L’any 2021 va ser l’any més sec mai registrat a l’Observatori Fabra de Barcelona, amb només 328 litres per metre quadrat. De moment, entre l’1 de gener i dijous a mitja tarda, a l’Observatori Fabra s’havien acumulat poc més de 280 litres per metre quadrat. L’episodi de dissabte maquillarà una mica més aquest registre, però serà insuficient per assolir el registre de precipitació total del 2021. Caldrà que arribin més episodis de pluja abans de Cap d’Any per tal d’evitar que, a banda de ser l’any més càlid de la història, el 2022 sigui també el més eixut mai anotat a Barcelona.

Més oportunitats per veure ploure la setmana vinent

Per bé que no hi ha res en cert a hores d’ara, es manté certa discordança entre models meteorològics, sí que s’insinua que la setmana vinent continuarà marcada pel pas de borrasques atlàntiques. No es descarten altres episodis de precipitació a Barcelona, sobretot durant la segona meitat de la setmana.

Els mapes d’anomalia setmanal de precipitació van en aquesta línia i preveuen que la setmana del 12 a 19 seria normal a la costa, però més plujosa de l’habitual a l’interior i el nord de Catalunya.

La setmana de Nadal i la darrera de l’any s’entreveuen menys plujoses, amb precipitació pròxima a la normalitat.

Anomalia de precipitació, setmana del 12 al 19 de desembre. Font: ECMWF

Per tal que s’acumulessin molts litres per metre quadrat a Catalunya, sobretot a les capçaleres dels rius, caldria que tinguessin una situació ben definida de xaloc o migjorn. Els mapes del temps, malauradament, de moment no n’albiren cap ni a curt ni a mitjà termini.