Coincidint amb dijous, que és un dia festiu, arribarà una pertorbació que portarà una tongada pluja general arreu de Catalunya. Malgrat que farà la guitza a l’hora de fer activitats a l’aire lliure, el cert és que ara mateix la pluja és molt necessària, i no només a les capçaleres dels rius pirinencs.

Amb el pas dels dies els mapes han anat acostant posicions i ara ja es comença a veure força clara aquesta situació de precipitacions.

La pluja s’estendrà durant el matí

De bon matí s’escaparan els primers plugims, de moment febles i dispersos, sobretot a les Terres de l’Ebre i a l’Empordà. A mesura que avancin les hores, el front de pluja s’anirà estenent de sud-oest cap a nord-est. En el cas concret de Barcelona, la pluja no arribarà fins al migdia, mentre que a les comarques de Girona li costarà arrancar.

Durant la tarda anirà plovent de manera continuada a la immensa majoria de comarques. A partir de mitja tarda, però, deixarà de fer-ho a Ponent i a les Terres de l’Ebre. De mica en mica la pluja s’anirà enretirant cap al nord i l’est del país.

On plourà més?

En general, les acumulacions de pluja al llarg de la jornada es mouran entre els 5 i els 15 l/m². No s’espera que sigui cap gran regada, però sens dubte serà una pluja molt benvinguda, ja que anirà caient de manera pausada, sense estridències.

Allà on pot ploure més és la zona del vessant sud dels Pirineus i Prepirineu occidentals, així com en trams del litoral. En aquests sectors, de manera local, es podrien superar la vintena de litres per metre quadrat.

Probabilitat que dijous s’acumulin més de 10 l/m². Font: model IFS / ECMWF

Cota de neu alta

Com que travessarà un front càlid, la massa d’aire que arribarà serà més temperada, de manera que la temperatura pujarà i també ho farà la cota de neu.

Als Pirineus i al Prepirineu, l’ascens de la cota de neu serà lent i progressiu. Començarà entorn els 1.600-1.700 metres, tot i que puntualment podrà ser una mica més baixa. Al llarg de la tarda anirà pujant i a partir del vespre rondarà els 2.000 metres. Fora dels Pirineus, la cota de neu se situarà per sobre dels 2.000 m tot el dia i, per tant, no nevarà enlloc.

En dies posteriors no farà net

L’anticicló continuarà lluny de casa nostra el que queda de setmana, i això afavorirà que el temps continuï dominat per la variabilitat. Divendres hi haurà una treva a bona part del territori català i, de fet, el vent aponentat farà pujar la temperatura a la costa durant les hores centrals del dia. Al vespre, però, podrien tornar-nos a visitar alguns ruixats.

Es comença a insinuar un episodi de pluja per al cap de setmana. Aquesta vegada vindria acompanyat d’aire fred i, per tant, la cota de neu seria força més baixa. Tot plegat caldrà anar-ho seguint. De moment, esperem que la ploguda de dijous acabi arribant per esmorteir, encara que sigui només una mica, aquesta llarga sequera.