ciaran-domingos-no-omplen-pantans
La Baells a penes ha notat els efectes de la pluja

Les darreres grans borrasques atlàntiques, Ciarán i Domingos, han tornat a deixar molta pluja al Pirineu aragonès i en algun punt del Pirineu occidental (capçaleres de les Nogueres o el Flamisell). També ha plogut a les capçaleres del Ter-Llobregat, però no de manera prou abundant per haver provocat que els pantans hagin notat un increment significatiu de les reserves.

Les borrasques Ciarán i Domingos deixen fins a 50 litres al Port del Comte

El pas de les dues darreres grans borrasques ha deixat més pluja cap al cantó del Port del Comte i la serra del Cadí, que no cap a les muntanyes del Ripollès.

Des del dia 1 de novembre s’han recollit 47,4 litres per metre quadrat a l’estació meteorològica del SMC del Port del Comte, 50 al Cadí Nord, 33 a Gisclareny, 32 a Ulldeter o 42 a Gósol.

La Llosa del Cavall i Sant Ponç

El riu Cardener recull les aigües del Port del Comte i entra al pantà de Sant Ponç a l’altura de Sant Llorenç de Morunys. El pantà també s’abasteix del riu Aigua de Valls, que baixa de la zona de Gósol. La pluja tampoc s’ha fet notar en forma d’un increment notable del cabal d’aquests rius, ni en un increment significatiu del nivell dels pantans de la Llosa del Cavall ni de Sant Ponç.

La Llosa del Cavall ha passat del 19,85 % el dia 1 de novembre al 19,84 % del 5 de novembre. Sant Ponç ha passat del 26,39 % a 26,63 % de la capacitat.

El riu Llobregat i el pantà de la Baells

La pluja ha servit per fer pujar lleugerament el cabal del riu Llobregat, sobretot gràcies als afluents com el riu Bastareny o la riera de Saldes, que recullen les aigües del Cadí i el Pedraforca, zones on la precipitació ha estat més elevada. Tot i això, l’increment ha estat discret. Segons les dades de l’aforament de Guardiola de Berguedà (ACA), el Llobregat ha passat d’un cabal mitjà de dos metres cúbics per segon abans de la pluja, a un cabal de poc més de quatre metres cúbics per segon diumenge a la tarda.

El pantà de la Baells ha notat de moment poc l’increment del cabal del riu. El nivell d’aquest embassament ha passat del 24,6 % de capacitat del dia de Tots Sants al 24,8 % de diumenge, 5 de novembre.

El Ter i els pantans de Sau i Susqueda

La pluja en general ha estat més minsa a la capçalera del Ter i el Freser. Malgrat això, el Ter aigües avall de Ripoll també ha experimentat un lleuger increment de cabal. El cabal va passar de dos metres cúbics per segon el dia de Tots Sants a registres pròxims als cinc metres cúbics per segon durant el pas de la borrasca Ciarán.

Sau s’ha estabilitzat i s’ha mantingut a l’entorn del 17,2 % des del dia de Tots Sants. Susqueda, en canvi, ha continuat baixant i ha passat del 18,9 % del dia de Tots Sants al 18,6 % de diumenge, 5 de novembre.

Els pantans de les conques internes i del sistema Ter-Llobregat han continuant perdent aigua

Tot i l’increment de cabal dels rius i el tímid augment d’algun dels pantans, en conjunt, els embassaments de les conques internes han perdut aigua des del dia de Tots Sants, jornada prèvia a l’arribada de la primera borrasca.

El primer dia de novembre, els pantans de les conques internes de Catalunya es trobaven al 19,24 % de la capacitat. Diumenge, 5 de novembre, estaven al 19,15 %. Es tracta d’un valor molt pròxim al del mínim històric assolit durant la greu sequera de finals dels anys vuitanta, llindar a què es podria arribar ben aviat, al llarg de la setmana vinent.

Si acotem les dades als pantans del sistema Ter-Llobregat, és a dir, els que abasteixen d’aigua la regió metropolitana de Barcelona (la Baells, Sau, Susqueda, la Llosa del Cavall i Sant Ponç), podem comprovar que també han perdut volum els darrers dies, tot i la pluja.

Sistema Ter-Llobregat01-11-2305-11-23
Volum emmagatzemat en hm3121,79 121,19

Sense pluja ni a curt ni a mitjà termini

La setmana deixarà poca precipitació a les capçaleres dels rius del sistema Ter-Llobregat. Ara com ara només s’entreveu algun ruixat puntual dilluns a la tarda cap al Ripollès o la Garrotxa. Dijous el pas d’un front també podrà deixar pluja en aquest àmbit, però no de manera gaire abundant. L’assentament de l’anticicló damunt de la península Ibèrica a partir del cap de setmana afavorirà l’estabilitat atmosfèrica i s’acompanyarà d’un ascens clar de la temperatura.

Els mapes de previsió setmanal d’anomalia de precipitació no són optimistes ara per ara. Anuncien menys precipitació de la que tocaria tant la setmana del 6 al 13 de novembre com la del 13 al 20 de novembre. La darrera setmana de novembre, la del 20 al 27 de novembre, s’entreveu pròxima a la normalitat pel que fa a la pluja.

Sigui com sigui, de moment els mapes continuen sense anunciar cap episodi clar de pluja que pugui capgirar el descens de les reserves d’aigua al llarg de novembre. La tardor continua avançant i, malauradament, l’escenari d’emergència per sequera ja és a tocar.