El Zoo de Barcelona ha ampliat la família de simis. El 15 de maig va néixer una nova cria d’orangutan de Borneo que, segons el centre, es troba en perfecte estat de salut i ja se l’ha pogut veure amb la mare i alletant-se. Aquest naixement és una bona notícia per al Zoo, ja que es tracta d’una espècie que està en perill crític d’extinció per la desforestació que pateix l’hàbitat natural.

Els pares de la nova cria són la Jawi, una orangutan de 25 anys que també va néixer al Zoo, i en Karl, el mascle reproductor del grup d’orangutans de Borneo del Zoo. Té 25 anys i va néixer a Dublín. Amb aquesta nova cria, el Zoo de Barcelona ja té set exemplars d’aquesta espècie.

La desforestació posa en perill l’espècie

L’orangutan de Borneo és una espècie molt amenaçada i en perill crític segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Des del Zoo de Barcelona recorden que el nou model vol contribuir activament a la conservació d’espècies en perill d’extinció, sota criteris de sostenibilitat i benestar animal. En aquest context, el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon, destaca la importància d’aquest naixement: “És una molt bona notícia tenint en compte l’aposta del Zoo de Barcelona per esdevenir un centre de preservació de la biodiversitat. La desforestació de les selves de Borneo i Sumatra provocada per la tala d’arbres i el cultiu d’oli de palma fa que aquesta espècie pateixi una regressió important”.

El Zoo participa en el programa europeu d’espècies en perill EAZA Ex-situ Programme (EEP), coordinat per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA). Alarcon explica que “segurament, d’aquí uns anys, caldrà reintroduir orangutans nascuts en captivitat a les illes d’Indonèsia”.