Amazones
Amazones. Font: Amanda Lelis

Les selves tropicals cobreixen menys del 10 % de la superfície planetària, però alberguen més del 50 % de la biodiversitat del planeta.

Les selves ten un paper fonamental en l’estabilització del clima. Absorbeixen CO2, alliberen l’oxigen del qual depenem i són fonamentals per a la nostra pròpia supervivència.

El coneixement de les selves encara és limitat en l’actualitat. El valor dels arbres i espècies que les formen no és prou conegut i la capacitat per assolir més coneixements és limitada a causa de les característiques de les selves tropicals: denses i complexes.

La preservació de les selves tropicals de la desforestació, més necessària que mai

La ràpida desaparició des boscos tropicals està comportant l’extinció d’un nombre alarmant d’espècies. Malgrat això, encara no s’han desenvolupat eines ni mètodes adequats per controlar l’estat de la majoria de la vida salvatge i les plantes a la velocitat i escala necessàries per mitigar-ne eficaçment el declivi.

La tecnologia pot contribuir a ampliar el coneixement de les selves tropicals i a revelar aspectes fins ara desconeguts.

Reserva de Mamirauá (el Brasil), on la UPC realitza estudis científics. Foto: Michel Andre

El projecte Providence +: sensors, drons i robots per escoltar espècies

El projecte Providence + el formen un equip de científics, liderats per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A banda d’experts catalans, l’equip està format per científics de Massachusetts, del Brasil i dels Països Baixos.

La iniciativa pretén prendre el pols a les selves tropicals mitjançant un conjunt de bioindicadors específics que monitorin les espècies en temps real. Així, s’avaluarà la dinàmica de les poblacions i els índexs ecoacústics de la biodiversitat d’aquests boscos.

Providence + usarà com a precursora la tecnologia de la iniciativa Providence, desenvolupada el 2016 pel Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la UPC, juntament amb l’Instituto de Desenvolvimento Sustentável Mamirauáua (el Brasil).

Aquesta tecnologia (nodes) consisteix en una xarxa de sensors que monitoren i fan el seguiment constant de la biodiversitat sota la coberta dels boscos tropicals. El sistema també identifica mitjançant imatges i sons una gran quantitat d’espècies, la més gran que fins ara ha permès qualsevol tecnologia.

Node (sensor) del Providence. Foto: Michel Andre

Ara, l’equip científic de Providence + millorarà aquests nodes i hi inclourà tècniques de visó per computador que permetin identificar les espècies vegetals d’aquests boscos.

També introduirà l’ús de drons i robots per fer seguiment en temps real de centenars d’espècies. Per primera vegada es faran funcionar sense intervenció humana “in situ”.

El nou sistema de sensors incorporarà tecnologia d’exploració que permetrà detectar la presència històrica d’animals o vegetals a partir de mostres que puguin contenir pèls, plomes o petjades.

Els investigadors preveuen implementar els nodes Providence a altres regions de la selva tropical —a banda de l’Amazònia del Brasil— i a altres boscos (biomes) similars.

Es tracta d’una tecnologia sostenible i integrada en una bioeconomia responsable que permetrà millorar la recerca i preservar la salut de les selves tropicals, a banda de crear una estructura de dades en obert a disposició de la comunitat científica.

Inversió necessària de més d’un milió i mig d’euros

El desenvolupament de les tecnologies que integren Providence + requereix una inversió de més d’un milió i mig d’euros. Amb aquest objectiu, la UPC ha posat en marxa un programa de captació de fons dirigit a canalitzar les aportacions d’inversors privats, patrocinadors i donants particulars. Les aportacions es poden fer a través del web del Providence.

Equips tècnics del Providence. Font: João Cunha

Un concurs internacional com a possible font de finançament

Degut al compromís a llarg termini a través del projecte desenvolupat a l’Amazònia del Brasil, la UPC ha decidit registrar-se i participar en la competició XPrize Rainforest. L’equip de científics Providence + ha estat seleccionat entre un total de 34 grups internacionals de 18 països per participar en questa competició.

El premi, dotat amb 10 milions de dòlars, repta científics de tot el món a desenvolupar, en els propers cinc anys, noves tecnologies per estudiar de manera ràpida i exhaustiva la biodiversitat de les selves tropicals i utilitzar aquestes dades per millorar el coneixement d’aquests ecosistemes i protegir-ne la biodiversitat.

Un dels reptes dels equips que competeixen és presentar solucions tecnològiques que permetin explorar en 24 hores una extensió de selva de 100 hectàrees. Aquesta tecnologia s’ha de desenvolupar i presentar abans de la primavera del 2023, quan es donaran a conèixer els equips finalistes. L’abril del 2024 s’anunciaran els equips guanyadors (tres premis).

La Fundació XPRIZE és una organització sense ànim de lucre que té com a missió realitzar avenços radicals en benefici de la humanitat. A través de competicions a gran escala, atreu inversió externa per fomentar la recerca i el desenvolupament tecnològic que ajudin a resoldre els grans reptes de la humanitat. Fins ara, els reptes de l’XPRIZE han estat en els àmbits de l’exploració espacial, les ciències de la vida, l’energia, l’educació i, més recentment, la creació de tests ràpids i econòmics de covid-19.