Una imatge de les minves de gener a Barcelona ara fa uns anys

El 2019 es vol acomiadar amb anticicló i el 2020 el rebrem exactament de la mateixa manera. Un anticicló que s’ha de fer cada vegada més potent i que ens “regalarà” les tradicionals minves de gener, que reben el seu nom precisament perquè s’acostumen a aparèixer durant aquest mes.

El mar baixa de nivell

Les minves, fotografiades per Oriol Rodríguez, l’any 2015 al pont del Petroli

Es tracta d’un fenomen visible a ull nu. Només cal acostar-se a les platges o als espigons de la ciutat per veure com les algues que acostumen a estar sota l’aigua queden totalment descobertes a l’aire lliure.

El descens del nivell de l’aigua del mar pot oscil·lar entre els 20 i els 50 cm i depèn de com de potent sigui l’anticicló. A més pressió atmosfèrica, més pressió s’exerceix sobre la làmina de superfície marina i, per tant, més pot baixar el nivell del mar.

Pressió atmosfèrica prevista per a Barcelona els pròxims dies. Font: meteociel

Els propers dies els mapes van encaminats cap a una pressió d’entre 1030 i 1035 hPa, més que suficient per veure aquestes minves ja a partir d’aquest mateix cap de setmana.

També es necessita una situació de vent en calma, un fet que acostuma a anar lligat a la presència d’aquests anticiclons hivernals, tan feixucs i difícils de bellugar.

Inversions tèrmiques, també un clàssic

Lligat també a la presència de l’anticicló, arriben les inversions tèrmiques. L’aire fred, més dens, s’ajeu a les fondalades de l’interior i allà on la situació és més calmada.

En canvi, la situació a muntanya queda marcada per la relativa suavitat, tenint en compte que és hivern i alta muntanya. Acostuma a passar que fa més fred a les fondalades que a mitja muntanya. És el que es coneix com a inversió tèrmica. Un altre clàssic de les inversions és la boira, que ja ha reaparegut a l’interior i que es mantindrà els propers dies.

Anticicló a Barcelona: inversions i illa de calor

A Barcelona ja avui hem tingut inversió tèrmica. És en hores nocturnes i, molt especialment a primera hora del dia, quan es nota més aquesta diferència. La temperatura és més baixa arran de mar que als barris de muntanya.

Temperatures mínimes el 26 de desembre

Però l’anticicló hivernal també ens deixa el fenomen de l’illa de calor urbana, que s’ha de fer encara més evident els propers dies. A la inversió tèrmica s’hi ha de sumar el transport de fred de les valls del Besòs i el Llobregat, que fan que la temperatura sigui molt més baixa en indrets com Sant Andreu o el Bon Pastor que al centre de la ciutat.

A més a més, la gran aglomeració urbana fa per se que la temperatura sigui més alta al centre de la ciutat que als barris més perifèrics. La barreja d’aquests elements (inversió tèrmica, efecte dels rius i efecte urbà) són els causants de l’illa de calor urbana de Barcelona, amb diferències tèrmiques que avui han arribat als 5 ºC, però que poden arribar a superar els 10 ºC.

La contaminació es dispararà

El dia 1 de gener entrarà en vigor la nova zona de baixes emissions de Barcelona. La meteorologia ha estat força benigna durant el desembre per a la dispersió de contaminants. Episodis de pluja i vent que han facilitat que la qualitat de l’aire hagi estat prou bona fins avui dia.

L’arribada de l’anticicló és la pitjor notícia en aquest sentit. És evident que el problema de base no és la meteorologia, sinó les emissions que emetem nosaltres, però aquests propers dies la meteorologia no en serà pas una aliada, sinó més aviat una enemiga en la dispersió de contaminants.

Els propers dies veurem com es disparen els nivells d’NO2 i altres contaminants per la manca de ventilació i les inversions tèrmiques, que tampoc hi ajuden.

La zona de baixes emissions entrarà, doncs, per la porta gran.