la Baells
La Baells a principis de desembre, força més buit que en l'actualitat.

Ha costat, però finalment els embassaments que es nodreixen dels rius pirinencs han arribat a nivells acceptables gràcies a les darreres precipitacions. El 2019 es tanca, d’aquesta manera, amb bones reserves i lluny de la situació de prealerta per sequera que es va decretar a principis de tardor.

Malgrat que les precipitacions de novembre i principis de desembre ja van allunyar-nos lleugerament de la situació de prealerta, no ha estat fins a finals de desembre que les pluges han fet diana al Pirineu i han contribuït a omplir de manera més decidida els pantans d’aquest àmbit.

El darrer episodi de pluja, d’ara fa encara no una setmana, va deixar registres molt importants a les capçaleres, superiors als 100 litres en molts casos, amb màxims de fins a 200 litres en el cas del Port del Comte, massís on neix el riu Cardener.

La suavitat tèrmica va fer que fossin en forma líquida per sota de 2000-2200 m, un fet que va contribuir al desglaç de la neu de les cotes mitjanes de les muntanyes.

Alguns embassaments han pujat de forma rellevant des d’aleshores, com el de la Baells, que en pocs dies ha pujat quasi 10 punts, o el de la Llosa del Cavall, que ha pujat més de 20 punts des de principis de desembre.

Els pantans de les conques internes, al 66 %

Els pantans de les conques internes de Catalunya es troben actualment, de mitjana, al 66 % de la seva capacitat. Destaquen, per plens, els pantans de Foix (100 %),  de Sant Ponç i la Baells (90 %) o el de la Llosa del Cavall, al 75 %. D’entre els més buits cal apuntar el de Boadella (47 %), o el de Riudecanyes (29 %). El pantà de Sau es troba aquests dies al 67 % de capacitat.

Malgrat que les dades són moderadament optimistes, convé recordar que ara fa un any l’estat dels pantans de les conques internes era molt més bo, es trobaven al 89 % de mitjana.

Els pantans de la conca de l’Ebre també han notat els efectes de les pluges i el desglaç. Aquests dies aconsegueixen, de mitjana, el 73 % de la capacitat.

Ni pluja, ni fred a la vista en el mapes del temps

Els rius encara podrien fer incrementar aquests registres de cara als dies vinents, ja que encara baixen bastant ufanosos a les capçaleres. Malgrat això, els pronòstics a mitjà i llarg termini són poc optimistes per a continuar incrementant el volum d’aigua dels pantans.

La pluja i la neu aniran cares de veure aquest Nadal i l’hivern, enguany, podria ser més sec del que és habitual.

El fred també es farà pregar, si més això ho indiquen, ara per ara, els mapes del temps.