Ha costat, però finalment els embassaments que es nodreixen dels rius pirinencs han arribat a nivells acceptables gràcies a les darreres precipitacions. El 2019 es tanca, d’aquesta manera, amb bones reserves i lluny de la situació de prealerta per sequera que es va decretar a principis de tardor.
Malgrat que les precipitacions de novembre i principis de desembre ja van allunyar-nos lleugerament de la situació de prealerta, no ha estat fins a finals de desembre que les pluges han fet diana al Pirineu i han contribuït a omplir de manera més decidida els pantans d’aquest àmbit.
El darrer episodi de pluja, d’ara fa encara no una setmana, va deixar registres molt importants a les capçaleres, superiors als 100 litres en molts casos, amb màxims de fins a 200 litres en el cas del Port del Comte, massís on neix el riu Cardener.
La suavitat tèrmica va fer que fossin en forma líquida per sota de 2000-2200 m, un fet que va contribuir al desglaç de la neu de les cotes mitjanes de les muntanyes.
La precipitació dels últims 3 dies ha acumulat més de 100 mm a sectors del Prepirineu i vessant sud del Pirineu, en gran part en forma de pluja. S’han assolit prop de 200 mm al #PortdelComte #Solsonès pic.twitter.com/ko9UGavSC3
— Meteocat (@meteocat) December 22, 2019
Alguns embassaments han pujat de forma rellevant des d’aleshores, com el de la Baells, que en pocs dies ha pujat quasi 10 punts, o el de la Llosa del Cavall, que ha pujat més de 20 punts des de principis de desembre.
Els pantans de les conques internes, al 66 %
Els pantans de les conques internes de Catalunya es troben actualment, de mitjana, al 66 % de la seva capacitat. Destaquen, per plens, els pantans de Foix (100 %), de Sant Ponç i la Baells (90 %) o el de la Llosa del Cavall, al 75 %. D’entre els més buits cal apuntar el de Boadella (47 %), o el de Riudecanyes (29 %). El pantà de Sau es troba aquests dies al 67 % de capacitat.
Malgrat que les dades són moderadament optimistes, convé recordar que ara fa un any l’estat dels pantans de les conques internes era molt més bo, es trobaven al 89 % de mitjana.
Els pantans de la conca de l’Ebre també han notat els efectes de les pluges i el desglaç. Aquests dies aconsegueixen, de mitjana, el 73 % de la capacitat.
Ni pluja, ni fred a la vista en el mapes del temps
Els rius encara podrien fer incrementar aquests registres de cara als dies vinents, ja que encara baixen bastant ufanosos a les capçaleres. Malgrat això, els pronòstics a mitjà i llarg termini són poc optimistes per a continuar incrementant el volum d’aigua dels pantans.
La pluja i la neu aniran cares de veure aquest Nadal i l’hivern, enguany, podria ser més sec del que és habitual.
El fred també es farà pregar, si més això ho indiquen, ara per ara, els mapes del temps.