pols en suspensió abril 2024
previsió pols en suspensió per a la nit de diumenge a dilluns. Font: ECMWF

Una gran i potent intrusió de pols africana tenyirà de marró el cel de Barcelona i Catalunya i comportarà un empitjorament notable de la qualitat de l’aire per partícules en suspensió. La intrusió tindrà el seu punt àlgid entre diumenge i dilluns.

Massa d’aire amb origen al desert

La potentíssima borrasca Kathleen, centrada a l’oest d’Irlanda i un anticicló mediterrani afavoriran que, al mig, s’hi canalitzi una entrada de vent del sud important que arrencarà del nord d’Àfrica i que vindrà molt carregada de pols en suspensió.

massa d'aire pols africana
La massa d’aire avançarà directament del Sàhara. Font: NOAA

La intrusió de pols s’entreveu molt més important que la que vam tenir recentment a mitjans de març, i podria comportar cels molt tèrbols de color marronós i una qualitat de l’aire molt més pobre, per la presència d’aquesta pols mineral.

Diumenge i dilluns, els dies clau

Tot i que la intrusió de pols en suspensió començarà ja aquest mateix divendres, els dies marcats al calendari per a Barcelona són diumenge i dilluns.

En aquest sentit els models aposten per un cap de setmana i un dilluns amb unes concentracions de pols que seran molt importants. En el moment de més intensitat, alguns models mostren concentracions de més de quatre grams de sorra per metre quadrat, això sí, en tota la columna atmosfèrica sense que hagi de precipitar tota aquesta quantitat en superfície.

Ara bé, el que queda clar és que el blau del cel que ens ha acompanyat durant els darrers dies canviarà per un marró que en alguns moments podria ser fins i tot intens.

Un solc s’endurà la pols dimarts

Aquesta gran intrusió de pols en suspensió començarà a marxar a partir de dilluns a la tarda i serà història dimarts.

L’arribada d’un solc des de l’Atlàntic comportarà una renovació de masses d’aire que farà que torni el blau del cel amb el permís dels núvols, que amb una mica de sort podrien deixar algun ruixat dispers en el que es presenta com a possible únic canvi de temps dels propers 7-10 dies a casa nostra.