Les meduses han arribat a les platges de Barcelona i han alertat els banyistes del litoral. Moltes persones les treuen de l’aigua per evitar que piquin als humans. Una pràctica que l’entitat Anèl·lides Serveis Ambientals Marins desaconsella del tot. “Quan veiem una medusa no hauríem de tocar-la ni treure-la de l’aigua perquè és una vida que treus del mar“, explica la directora de l’organització, Andrea Comaposada.

Què hem de fer, doncs, quan trobem un exemplar de medusa mentre ens banyem a la platja? Segons Comaposada, el millor és nedar amb precaució i esquivar-les. “Les meduses tenen poca capacitat de natació, no vindran a atacar-te”, afirma. Detalla que les meduses estan formades per una ombrel·la i els tentacles, que són els que contenen les cèl·lules urticants. “Si entres per l’atra banda, per on tenen l’ombrel·la, no et passarà res”, aclareix.

Piquen per defensa, no per atacar

Les meduses fan certa por als banyistes perquè el contacte amb els seus tentacles provoca molèsties, irritació i sensació de cremor a la part del cos afectada. Però des d’Anèl·lides desmenteixen que aquests invertebrats marins ataquin la gent. “És el seu mecanisme de defensa, no és que vulguin fer mal“, explica Comaposada.

Els bancs de meduses que han aparegut els darrers dies a Barcelona són exemplars molt joves que estan creixent i, per aquest motiu, la seva mida encara és petita. Anèl·lides ha detectat dues espècies de medusa des de l’inici d’aquesta setmana, la medusa born blau i la medusa “pelagia noctiluca” o luminescent.

Per què hi ha meduses a Barcelona?

Les meduses són animals marins que viuen habitualment lluny de la costa. Però la seva presència no és estranya en platges com les de Barcelona. El motiu són els corrents marins i el vent, que les empenyen cap al litoral. També n’afavoreix la presència l’alta temperatura de l’aigua, fet pel qual apareixen especialment a la primavera i l’estiu.