La bandera groga alerta, aquest dimecres, als usuaris de nou platges de la ciutat de la presència de meduses. Tal com mostra el web de Banys i platges de l’Ajuntament de Barcelona, únicament no se n’han detectat al Bogatell i a la zona de banys del Fòrum. Tot i això, cal tenir en compte que es poden desplaçar i pot anar variant la seva presència durant el dia.

banderes groga per meduses a le splatges de Barcelona
L’estat de les platges de Barcelona al migdia del 18 d’agost

Es tracta de meduses de dues espècies diferents: la pelagia i rhizostoma pulmo, ambdues freqüents al litoral mediterrai. No són perilloses ni excessivament grosses, però sí que són urticants: les seves picades provoquen moltes molèsties i la sensació de cremada. És per això que no es prohibeix el bany, però sí s’aconsella no endinsar-se gaire i anar amb precaució per evitar apropar-s’hi.

Més de 300 assistències per picades

Tot i les crides a la precaució, la darrera setmana s’han hagut d’assistir un total de 329 persones per picades de meduses. Dilluns es van enregistrar 73 i dimarts 60. Aquest dimecres, alguns banyistes han patit fins a vuit picades. Per evitar més casos, els experts recomanen no apropar-se, no agafar-les i esquivar els tentacles, que són els que produeixen les urticàries.

Condicions idònies per a les meduses

Fa dies que les meduses ronden pel litoral barceloní, portades pels corrents marins càlids. De fet, dilluns 16 d’agost ja va fer alçar la bandera groga a cinc platges i es va haver d’anul·lar, per precaució, el servei de bany assistit per a persones amb problemes de mobilitat. En aquell moment es va detectar el banc de meduses al davant de la costa, però encara a una certa distància.

La presència d’aquest banc de meduses —un fet habitual als estius a les costes mediterrànies— té relació amb diversos factors. D’una banda, les temperatures altes del mar, que oscil·len entorn els 25 graus. De l’altra, la sequera fa que no hi arribi prou corrent d’aigua dolça procedent dels rius i, per tant, tinguin més fàcil apropar-se a les platges. Es dona el cas que les meduses cerquen aigua ben salada, i si el cabdals dels rius és baix, l’aigua dolça que arriba a la costa també baixa. Una altra raó són les corrents marines. Sense temporals ni grans onades, han pogut apropar-se al litoral.

Meduses: cada any n’arriben més i abans

Un estudi de l’ICM-CSIC de Barcelona adverteix també de l’arribada d’espècies invasores