Foto: Alfons Puertas

L’any pluviomètric 2019-2020 (comprès entre l’1 de setembre del 2019 i el 31 d’agost del 2020) ha estat un dels més plujosos mai registrats en l’àmbit català i també el barceloní.

Amb les dades publicades pel Meteocat, es constata que aquest període ha estat clarament més plujós del que seria habitual a gairebé tot el país, amb un 15 % del territori en el qual la pluja ha estat més d’un 50 % superior al que diuen les mitjanes anuals.

A Barcelona, més de 850 litres

En el cas de l’Observatori Fabra, els 859 litres recollits entre l’1 de setembre del 2019 i el 31 d’agost d’enguany situen la xifra com el setè registre més elevat en els 106 anys de dades que ens ofereix l’observatori. En aquest registre hi han tingut molt a veure els episodis de pluja del temporal Gloria i els aiguats històrics de l’abril d’enguany.

Anomalia de les precipitacions a l’Observatori Fabra. Font: Meteocat

A més a més, es tracta del tercer any pluviomètric consecutiu en què tenim superàvit a Barcelona i el més plujós des de l’any pluviomètric 1987-1988, amb un registre que supera en prop d’un 35 % les mitjanes habituals.

Queda, però, lluny de l’any pluviomètric 1971-1972, rècord absolut amb una pluja caiguda equivalent al doble del que seria habitual.

A la resta de Catalunya, registres de països nòrdics

Els registres de precipitació a la resta de Catalunya han estat també molt abundants i, en alguns casos, dignes d’altres països amb una pluviometria molt més elevada que no una zona mediterrània.

Pluja caiguda l’any pluviomètric 2019-2020. Font: Meteocat

És el cas del Parc Natural dels Ports, que aquest any pluviomètric ha registrat més de 1.850 litres de pluja, una xifra estratosfèrica que equival a gairebé la pluja que habitualment cau en dos anys. El massís dels Ports és l’indret de Catalunya on més ha plogut, seguit de bona part de la resta d’estacions meteorològiques pirinenques, on la pluja ha superat amb escreix els 1.500 litres.

Destaquen també els gairebé 1.800 litres caiguts al cim del puig Sesolles (el Montseny) i els nombrosos registres de més de 1.200 litres anuals a nombroses poblacions del nord-est de Catalunya.