Les prediccions meteorològiques, a escala mundial, mantenen l’escalfament planetari durant els propers cinc anys, en referència als nivells que hi havia abans de la industrialització.
#AEMETblog
Nuevas predicciones climáticas de las t.🌡️ mundiales de los próximos 5 años: Es probable que la temperatura media mundial esté por lo menos 1 °C por encima de los niveles preindustriales en cada uno de los próximos 5 años. https://t.co/GDUHuvHrbs— AEMET (@AEMET_Esp) July 9, 2020
L’Organització Meteorològica Mundial, OMM, ha explicat la nova actualització dels models de predicció que es realitza anualment. Segons les noves dades, es preveu que, amb molta probabilitat, la temperatura mundial superà, almenys en un grau, la temperatura preindustrial fins al 2024, però difícilment superarà els 1,5 ºC (només hi ha un 3 % de probabilitat).
Afegeixen, però, que la probabilitat augmenta fins al 20 % que, almenys un d’aquests anys, l’escalfament sí podrà superar els 1,5 ºC respecte als valors preindustrials.
La covid-19 influirà a l’escalfament planetari?
L’Acord de París sobre el canvi climàtic, del 2015, està destinat a evitar que la temperatura planetària superi els 2 ºC aquest segle i mantenir els esforços per limitar l’increment planetari entorn a 1,5 ºC a tot estirar.
L’estudi publicat recentment per l’OMM té en compte les variacions naturals i la influència antròpica sobre el clima, però no els efectes de la pandèmia de la covid-19 en relació amb la disminució d’efectes hivernacle. Malgrat això, el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas, afirma que “l’alentiment industrial i econòmic causat per la covid-19 no substitueix una acció climàtica continuada i coordinada. El període de persistència del diòxid de carboni a l’atmosfera és extremadament llarg i, arran d’això, no s’espera que les emissions d’aquest 2020 disminueixin les concentracions de CO2 que impulsen la pujada tèrmica mundial”.
Malgrat la previsió de no afectació de la pandèmia al canvi climàtic, Taalas sí apunta a la possibilitat que ho faci indirectament, ja que els govern hauran de fer front a una crisi sanitària i econòmica que podria suposar una oportunitat per integrar les mesures d’emergència climàtica dins dels programes de creixement econòmic.
Altres conclusions de l’estudi
L’OMM també alerta de la probabilitat que en latituds altes s’incrementi la precipitació i en zones septentrionals i de l’est d’Amèrica del sud puguin disminuir. També disminuiran les pluges, segons les previsions, a l’Amèrica del Sud, l’Àfrica meridional i Austràlia.
També s’apunta a la possibilitat que baixi la pressió atmosfèrica i augmentin els vents de l’oest a la regió septentrional de l’Atlànitc Nord i, això, podria suposar un augment de l’activitat tempestuosa a l’Europa occidental.
L’escalfament de l”Àrtic’ es preveu que sigui major que a la resta del planeta, fins i tot, del doble.