La plataforma ciutadana i de ciència Moquito Alert ha donat a conèixer el resultat de les observacions que ha recollit durant aquesta primavera sobre la presència del mosquit tigre a Catalunya. Les dades indiquen que el 2020 és l’any amb més presència d’aquest insecte durant els mesos de maig i de juny, amb valors superiors als dels darrers cinc anys. Les condicions meteorològiques de pluges constants i temperatura alta han afavorit la reproducció del mosquit tigre. També hi pot haver contribuït el confinament pel coronavirus, que ha impedit tenir cura de nombroses residències del litoral mediterrani.

70 % més de mosquits que l’any més prolífic

L’estudi de Mosquito Alert s’ha fet mitjançant les aportacions de la ciutadania, que ha comunicat a través d’una aplicació mòbil cadascun dels albiraments de l’insecte. Posteriorment, els responsables de la iniciativa han fet correccions en el mostreig i els resultats globals diuen que les identificacions de mosquits tigre aquesta primavera han estat les més nombroses dels darrers cinc anys. Fins i tot,  han estat un 70 % per sobre de la primavera del 2018, fins ara l’any amb més insectes observats a l’inici de la temporada. Amb tot, l’any en què es van registrar més mosquits tigre de forma global va ser el 2015.

Un estiu incert

En aquests moments, encara és difícil determinar quina serà la presència del mosquit tigre durant l’estiu. Mosquito Alert explica que l’experiència de la primavera no es pot extrapolar als propers mesos. Assegura que el cicle biològic d’aquest insecte és de 15 dies i la quantitat d’exemplars que tindrem en l’ambient dependrà de la presència d’aigua durant l’estiu, l’element essencial per a la seva reproducció. En aquest sentit, hi tindran un paper important les tempestes estiuenques i la intervenció dels humans, que, en ocasions, deixen aigua estancada que afavoreix l’expansió del mosquit tigre.