glacera color rosa
La glacera Presena amb una tonalitat rosada. Imatge: Biagio Di Mauro

Podria semblar una broma de mal gust, però no és així. Per primera vegada, els habitants, alpinistes i els turistes que aquests dies visitaven la regió de Trentino, van poder veure com la glacera Presena dels Alps italians apareixia pintada de color rosa. De fet, aquest curiós fenomen té un origen natural a causa d’una interacció entre les algues que hi ha a la neu amb l’augment de la temperatura.

L’origen de les algues és controvertit, però el color rosat de la neu, probablement, és causat per la mateixa planta descoberta a Groenlàndia que ja va originar fa poc una coloració semblant en aquesta regió àrtica. Segons els investigadors italians, l’alga en qüestió no és perillosa i la seva presència és un fenomen natural que té lloc durant la primavera i l’estiu a les latituds mitjanes i també als pols.

Tot i el fenomen natural, els investigadors italians estan intentant estudiar si la presència d’algues al Passo Gavia, a uns 2.618 metres d’altitud, pot estar vinculat també a la presència humana en aquestes cotes tan altes de muntanya, a causa de la facilitat d’accés amb telecadires i perquè és una zona d’excursions.

Més algues, menys neu

El fenomen és provocat per la Chlamydomona nivali, una alga verda que actua sobre el gel després de la germinació de les seves espores, un procés afavorit per les temperatures estivals. El gel té una capacitat de reflexió de més del 80 % de la radiació solar a l’atmosfera. Però aquestes algues enfosqueixen la neu, provocant que s’absorbeixi més calor i es desfaci més de pressa.

Amb la disminució de l’albedo (la fracció de llum reflectida per un objecte o una superfície) afavoreix la presència d’una capa fina d’aigua que al mateix temps facilita la supervivència de l’alga, que d’altra manera moriria. Malgrat semblar un fenomen curiós i bonic, les conseqüències directes poden ser molt greus, ja que segons alguns estudis, aquestes algues corren el risc d’accelerar encara més la fusió de les glaceres, una altra conseqüència que cal afegir a l’avanç del canvi climàtic.