Tot i que a Barcelona el juny va ser el primer mes fred dels darrers 12 mesos, a escala planetària va ser més de mig grau superior al que pertocaria, segons el model climàtic Copernicus. Concretament, 0,53 ºC per damunt de la mitjana del període de referència 1981-2010.

Aquesta dada és menys d’una centèsima inferior (0,01 ºC) que el registre del juny de l’any 2019, que de moment té el rècord de temperatura en un mes de juny. El juny d’aquest 2020 queda, doncs, en una segona posició gairebé a tocar del rècord absolut.

L’Àrtic siberià, on l’anomalia és més important

Destaquen especialment els valors de la zona terrestre de l’Àrtic siberià, on l’anomalia ha superat els sis graus i on s’han trencat rècords històrics impensables, tant de temperatura mitjana com de temperatura màxima absoluta, amb alguns registres a tocar dels 40 ºC.

També destaquen amb una anomalia positiva bona part del continent africà i Sud-amèrica, amb una gran i notable diferència entre zones en el cas de l’Antàrtida, segons el Centre Europeu de Predicció, associat al dinamisme atmosfèric de l’hivern austral.

A Europa, també el segon juny més càlid

Seguint el mateix patró que a la resta del món, a escala continental també ha estat el segon juny més càlid a Europa. El juny d’aquest 2020 iguala en xifres el juny del 1999, amb una desviació de +1,3 ºC respecte de la mitjana per al període 1981-2010, lluny encara del rècord del juny de l’any passat, amb una anomalia de +2,3 ºC.

Però l’alegria ha anat per barris. Bona part de la conca mediterrània (Barcelona inclosa) ha gaudit d’un juny més fresc del que tocava i amb menys hores de sol degut al pas de borrasques successives que han afectat aquestes latituds.

Per contra, el juny ens ha deixat rècords històrics de calor als països escandinaus i els països de l’Est. Finlàndia ha registrat calorades de rècord en les seves sèries mentre que Suècia a registrat el segon juny més càlid mai registrat.

Aquesta tendència als mesos càlids no fa més que continuar una sèrie que fa més de 10 anys que s’allarga sense aturador. Sense anar més lluny, el maig del 2020 va ser càlid a Barcelona i també a escala global.