L’agost, l’hem iniciat de la mateixa manera que hem acabat el juliol, amb molta calor i xafogor. Tot i això, a partir de diumenge, ja han començat a haver-hi canvis en el temps que seran més efectius entre dilluns i dimarts. Però aquest canvi de temps serà curt i és que torna la calor forta a partir de finals de setmana.
L’arribada d’una massa d’aire més freda i l’entrada de vent del nord farà baixar els termòmetres de manera considerable arreu del país dilluns i dimarts, també a la ciutat de Barcelona. El canvi de massa d’aire serà evident i amb ella arribarà més inestabilitat que farà que també canviï la dinàmica del temps monòton d’aquests dies: més núvols i possibles ruixats durant les matinades i primeres hores del matí de dilluns i dimarts.
Després de la treva curta, la calor voldrà tornar a treure el nas. La tendència és que, a finals de setmana, la temperatura se situï per sobre la mitjana climàtica i sense grans indicis que vulgui canviar massa. A més a més, amb un temps més estable, la pluja serà cara de veure també durant la primera quinzena d’agost.
Un juliol càlid
Tanquem un mes de juliol que, de la manera com ha acabat, poc feia pensar que trobaríem sorpresa pel que fa a la seva temperatura mitjana. L’onada de calor i la canícula no han donat treva els últims dies de mes i malgrat que, a Barcelona, la temperatura no ha arribat a unes màximes extraordinàriament càlides, la xafogor no ha ajudat gens a que els dies fossin agradables. Així doncs, pocs canvis en el que ja és una constant climàtica i és que el juliol, com la majoria de mesos d’aquests últims anys, ha estat càlid i amb una pluja habitual a Barcelona.
En aquest sentit, la temperatura mitjana del juliol s’ha quedat en un registre de 25 ºC, un 1,1 ºC més alta que la mitjana climàtica 1981-2010, segons les dades de l’Observatori Fabra. El juliol va començar amb empenta, amb una màxima que el primer dia del mes es va situar fins als 31,7 ºC. Però no ha sigut fins a finals de mes, el dia 30, just fa 2 dies, que s’ha donat la temperatura més elevada del mes, fins a 34,1 ºC.
Pel que fa a les mínimes, la mitjana del mes s’ha mogut entorn dels 20,5 ºC, una mínima de caràcter tropical i que fa de mal descansar i dormir. Però, normalment, a l’Observatori Fabra, aquesta temperatura mínima acostuma a ser més baixa que no pas al centre de la ciutat, on de mitjana és entre 1 i 2 ºC més alta. Així doncs, un mes feixuc durant les nits nocturnes, una tendència que cada vegada és més habitual a casa nostra.
Poca pluja, però normal
Si ens centrem en la precipitació, el mes estrella de l’estiu es caracteritza per ser més aviat escàs per aquesta variable. Aquest juliol del 2020, a l’Observatori Fabra, s’hi han recollit 23,1 l/m2, una dada minsa, però que reflecteix plenament la dinàmica estival a la costa central catalana. Els dies anticiclònics predominen durant les llargues jornades d’estiu, fent que la precipitació sigui escassa, però que respecta la mitjana climàtica, aquests 23,1 litres representen el 101 % de la pluja mensual, és a dir, que ha plogut el que és habitual per aquest mes de juliol.