Font de Santa Anna

Aquesta setmana està marcada al calendari amb la celebració de tres onomàstiques, Sant Jaume, el 25 de juliol, i Santa Anna i Sant Joaquim, el dia 26. Aquestes dates també es relacionen amb un tipus de temps concret en la sabiesa popular, transmesa per diferents dites meteorològiques, i els mapes del temps van en la mateixa línia: arriba un canvi de temps a Barcelona, amb pluja divendres, 24.

Segons les darreres actualitzacions dels models meteorològics, disminueix la probabilitat la intensitat de la pluja prevsita per a divendres a Barcelona, encara que es manté la probabilitat d’algun ruixat al matí. Això facilitarà la baixada de la temperatura,encara que serà més evident a les comarques interiors. Dissabte es mantindrà la temperatura a ratlla, però a partir de diumenge podrà tornar a enfilar-se per arribar a un nou pic de calor de cara a dimarts vinent.

Quin temps cal esperar per a aquestes dates?

Fa relativament pocs anys que disposem de models meteorològics fiables que ens permeten fer prediccions del temps a molts dies vista. Antigament, el més similar als mapes del temps eren les dites populars. Segons això, la inestabilitat atmosfèrica podrà augmentar els darrers dies de juliol. Els mapes del temps també preveuen l’arribada de pluja, espcialment divendres 24, encara que a Barcelona no sembla que hagi de ser gaire significativa.

  • Pel juny fresc, per la Mare de Déu del Carme serè, i per Sant Jaume calor, fan l’any bo i millor. Aquest any el juny sí que va ser fresc, però pel dia del Carme, 16 de juliol, s’espera pluja i, fins i tot, algunes tempestes a Barcelona.
  • Si per Sant Jaume plou, abans de vuit dies pedrega.
  • Si plou per Sant Jaume, la tardor es prepara.
  • Santa Anna i Sant Pol, marxen amb fresca i tornen amb sol. Fa referència al fet que a partir d’aquestes dates caldrà esperar dies assolellats i càlids, però vespres i nits més frescos.
  • Per Sant Jaume i Santa Anna, pinta el raïm i la magrana. La vinya comença a madurar just ara, per estar llesta per a la verema del setembre. Aquest any la previsió és dolenta per a aquest sector.
  • La vinya de Sant Joaquim, molta planta i poc raïm.
  • Pluja per Santa Anna, ja és tardana. La pluja més probable a aquesta època de l’any acostuma a donar-se cap al tard, fruit dels núvols convectius que creixen gràcies a la calor diürna.
  • Si plou per Santa Anna, aigua per una setmana.
  • Per Santa Anneta, pon sos ous l’oqueta. En aquest cas fa al·lusió a l’època de reproducció d’algunes espècies, com l’oca. A Barcelona, de vegades, se n’han vistes algunes, entre el Parc de la Ciutadella i el de Diagonal Mar.

Estarem atents, doncs, a l’evolució dels models meteorològics per al temps dels propers dies i comprovar si aquest any es compleixen alguns d’aquests refranys.