Queda poc més d’una setmana per al Dia Meteorològic Mundial. Cap a aquestes dates, observadors, aficionats i amants de la meteorologia són cridats a les Jornades Meteocat, que enguany arriben a la 24a edició. Tindran lloc al CosmoCaixa de Barcelona el pròxim dissabte, 16 de març, en el marc de la Setmana Catalana de Meteorologia. L’activitat serà inaugurada per Lluís Pujol, president de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics, entitat organitzadora de l’acte; i comptarà amb la presència d’Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya.

La neu, la climatologia a la muntanya i les allaus, el fil conductor d’enguany

Anualment, les jornades giren entorn d’un tema en concret. En aquest cas, es posarà l’accent en la gestió de les diferents situacions de risc que ens podem trobar a la muntanya, especialment durant l’hivern amb les nevades. En aquest sentit, l’esdeveniment comptarà amb diverses ponències en què s’exposaran alguns estudis i reflexions, amb l’objectiu d’intercanviar opinions amb els assistents.

Per començar, Ramon Pascual, cap del Grup de Predicció i Vigilància de l’AEMET a Barcelona, explicarà algunes situacions meteorològiques que han estat qualificades de perill a la muntanya durant l’hivern. Més tard, Santi Segalà, cap de l’Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, s’encarregarà d’informar de quins són els llindars establerts que motiven l’activació del dispositiu dels avisos en cas de perill de neu en cotes baixes.

A més, investigadors del Centre d’Estudis de la Neu i Muntanya d’Andorra (CENMA) posaran en relleu els estudis que s’han fet i les recerques que s’estan projectant envers la neu en aquest país, molt condicionat per la geomorfologia i geologia. En la mateixa línia, Carles Garcia, especialista en nivologia i allaus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunyadonarà totes les claus que cal tenir en compte per garantir una bona planificació en cas de diferents situacions de perill d’allaus.

A debat: la neu, un fenomen mediàtic?

La previsió de grans nevades o la possibilitat de veure neu a cotes baixes o a la mateixa ciutat de Barcelona acaben omplint molts titulars o primeres planes de diaris i portals digitals. Però, moltes vegades darrere del que es parla existeix un llenguatge adient i rigorós, o sovint es cau en l’error d’utilitzar alguns termes amb l’objectiu de crear un titular mediàtic? Per debatre aquest tema, a la tarda es farà una taula rodona moderada pel catedràtic de geografia física de la Universitat de Barcelona Javier Martín Vide. Hi intervindran David Agustín Pardo, de l’àrea de comunicació de l’estació d’esquí nòrdic Tuixent-la Vansa; Carles Nerín, del Comando Tibidabo; Aleix Serra, del Servei Meteorològic de Catalunya, i Lluís Miquel Pérez, de La Xarxa i altres mitjans.

Finalment, les jornades també inclouran el lliurament de premis Fotomet 2019 de l’ACOM. Per assistir-hi cal inscriure-s’hi abans d’aquest dimarts, 12 de març, en aquest enllaç.